FOTO Ďalšie letecké nešťastie: Pri obci Geraltov sa zrútil vojenský vrtuľník, o život prišiel mladý pilot

NETKY.SK • 28 Júl 2015, 19:01 • 2 min
FOTO Ďalšie letecké nešťastie: Pri obci Geraltov sa zrútil vojenský vrtuľník, o život prišiel mladý pilot

BRATISLAVA - Pri obci Geraltov neďaleko Raslavíc (okres Prešov) sa dnes po 14:00 zrútil vojenský vrtuľník MI17.

slovakia

left justify in out

Stroj vzlietal z prešovskej základne, krátko po štarte stratil spojenie. Pád vojenského vrtuľníka Mi-17 sovietskej výroby, ku ktorému došlo dnes popoludní pri obci Hradisko v okrese Prešov, si vyžiadal jeden ľudský život. Na brífingu v Bratislave to potvrdil prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Gajdoš.

 

"Vrtuľník vzlietol z leteckej základne v Prešove o 13.30 h, plnil bežné výcvikové úlohy, a to pristávanie v neznámom teréne," uviedol Gajdoš. Zároveň informoval, že s vojenským vrtuľníkom stratili spojenie o 14.02 h, o 14.13 h bol vyslaný pátrací vrtuľník, ktorý poskytol prvú zdravotnú pomoc. Na palube vojenského vrtuľníka bola trojčlenná posádka - prvý pilot, druhý pilot a palubný technik. Všetci traja boli z leteckého útvaru v Prešove. "Dvaja sú zranení, jeden pri pokuse o oživovanie zomrel," povedal Gajdoš s tým, že až do vyšetrenia nehody majú vrtuľníky Mi-17 zákaz lietať.

 

img

 

Na miesto nehody smeruje komisia náčelníka generálneho štábu a prípad bude vyšetrovať Úrad vojenského letectva Ministerstva obrany SR. Náčelník generálneho štábu Milan Maxim, ktorý je aktuálne na zahraničnej pracovnej ceste, sa predčasne vráti na Slovensko. Súkromnú dovolenku preruší aj minister obrany Martin Glváč. "Dovoľte mi vyjadriť hlbokú sústrasť rodine profesionálneho vojaka, ktorý počas tejto mimoriadnej udalosti zomrel," povedal minister, ktorý sa vracia z Chorvátska a smeruje na východné Slovensko.

 

"Dovoľte mi vyjadriť hlbokú sústrasť rodine profesionálneho vojaka, ktorý počas mimoriadnej udalosti zomrel," dodal Gajdoš.

 

Zuzana Turočeková z AIR -TRANSPORT EUROPE, spol. s r.o., uviedla, že pri páde vojenského vrtuľníka zasahovali tri posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS). Pri ich prílete už boli na mieste aj hasiči.
      

Vrtuľník privolaný zo strediska Poprad previezol do prešovskej nemocnice jedného zraneného muža s polytraumou. Košickí leteckí záchranári ošetrili a previezli do nemocnice v Košiciach druhého, 38-ročného raneného muža. Na pomoc bol vyslaný aj vrtuľník VZZS ATE z Banskej Bystrice. Tretí člen, ktorý sa nachádzal na palube havarovaného vrtuľníka, však nehodu neprežil.

 

Stav oboch mužov z havarovaného vrtuľníka vyžaduje operačný zákrok

 

Dvaja muži z havarovaného vojenského vrtuľníka, ktorý sa dnes popoludní zrútil pri obci Hradisko v okrese Prešov, sú hospitalizovaní a ich stav si vyžaduje operáciu. Jeden je vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, druhý v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach.
      

Podľa hovorkyne prešovskej nemocnice Renáty Cenkovej je pacient hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, má združené poranenia brucha, panvy a dolných končatín. Jeho stav si vyžadoval urgentný operačný zákrok, ktorý momentálne podstupuje. Je stále v kritickom stave.
      

Hovorkyňa UN v Košiciach Ladislava Šustová informovala, že muž utrpel ťažký úraz a bude pripravovaný na operáciu. Predbežne sa dá podľa nej povedať, že je v stabilizovanom stave.    

 

PREZIDENT: Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine vojenského pilota

 

Prezident SR Andrej Kiska vyjadril úprimnú sústrasť rodine pilota, ktorý dnes zahynul po páde vojenského vrtuľníka pri obci Hradisko v okrese Prešov. Prezidenta o tragickej nehode informoval minister obrany Martin Glváč.
      

"Tak ako pred pár dňami pri havárii záchranárov, aj teraz ostáva veľa otázok, prečo sa to muselo stať. Ale žiadna odpoveď nevráti dieťaťu otca a manželke muža," povedal najvyšší veliteľ slovenskej armády.
     
   




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies