Lukašenko označil sankcie Západu proti Minsku útokom na Moskvu

NETKY.SK • 4 Jún 2021, 18:23 • 2 min
Lukašenko označil sankcie Západu proti Minsku útokom na Moskvu

MINSK - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko uviedol, že kroky Západu proti bieloruským orgánom sú vyvolané snahou zaútočiť na Rusko a súčasne odstrániť konkurenta v podobe Minsku.

slovakia

left justify in out

„Musíme sa sústrediť a vydržať. Vidíte, že začína obrovský útok. Útok na Rusko, ale nemôžu cez nás preskočiť. A my sa nemôžeme stať Ukrajinou. Nemôžeme bojovať proti Rusku, ruskému ľudu. To sú naši ľudia. Preto tento nátlak pokračuje,“ uviedol Lukašenko v piatok počas rozhovoru so zamestnancami podniku Granit počas pracovnej cesty do regiónu Brest.

 

Podľa neho druhý dôvod konania Západu spočíva v konkurencií. „Sú to naši konkurenti, a to je prirodzené. Svet sa minulý rok zmenšil na pozadí pandémie a nie je tu dostatok priestoru pre všetkých. Musíme preto vydržať, nech to stojí čokoľvek,“ zdôraznil bieloruský prezident.

 

Podľa jeho názoru tomu nasvedčujú aj sankcie uvalené na bieloruskú leteckú spoločnosť Belavia, ktorej bolo zakázané lietať nad niektorými európskymi krajinami.

 

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v komentári k núdzovému pristátiu lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku uviedol, že konal legálne, a tlak Západu označil za viacúrovňový teror. Podľa jeho slov, neprajníci republiky prešli od organizovania nepokojov do fázy škrtenia.

 

Doplnil, že v USA a Európe všetci reagovali rovnako a príliš rýchlo, pri tom na palube lietadla bol terorista, a vedeli o tom ďaleko za hranicami republiky.

 

Prezident pripomenul, že lietadlo bolo otočené v blízkosti Bieloruskej jadrovej elektrárni. „Čo keby sa bezpečnostné systémy jadrovej elektrárne spustili do plnej pohotovosti?,“ dodal.

 

Lukašenko navyše uviedol, že posádka konzultovala s leteckou spoločnosťou a letiskom vo Vilniuse, ale rozhodla sa pristať v Minsku a správa o bombe na palube prišla zo Švajčiarska. Západ však odmietol incident vyšetrovať.

 

Bieloruský vodca označil obvinenia z násilných činov za ďalší nezmysel. „Posádka niekomu volala sedem hodín a nechcela odletieť,“ povedal.

 

Na záver Lukašenko zdôraznil, že letecká blokáda Západu zasiahne predovšetkým tých, ktorí ju zaviedli. „Nepáči sa vám lietať nad bezpečným Bieloruskom? – Leťte tam, kde bolo zabitých 300 ľudí,“ povedal prezident.

 

Lietadlo spoločnosti Ryanair smerujúce z Atén do Vilniusu núdzovo pristálo na letisku v Minsku 23. mája. Dôvodom boli podozrenia o bombe na palube civilného lietadla Ryanair, ktorá sa následne nepotvrdila. Na palube bol Roman Protasevič zakladateľ komunikačného kanálu Nexta, ktorý je v Bielorusku považovaný extrémistický, pretože ho využívala bieloruská opozícia. Bývalý novinár bol zadržaný pri kontrole dokladov.

 

Krajiny EÚ uviedli, že Minsk prinútil lietadlo pristať na svojom letisku pod vymyslenou zámienkou. Na protest Brusel zakázal bieloruským leteckým spoločnostiam lietať nad jeho územím a odporučil európskym operátorom, aby nevyužívali vzdušný priestor republiky.

 

V Bielorusku odpovedali, že správa o výbušnine prišla na e-mail letiskakapitán lietadla sa sám rozhodol pristať, pričom nedošlo k nijakému nátlaku.

 

Minsk je pripravený poskytnúť záznamy z rozhovoru dispečerov, ale žiadna z európskych krajín nevyjadrila ochotu sa s nimi oboznámiť.

 

Prečítajte si tiež: EÚ chce oslabiť Lukašenkov vplyv ďalšími sankciami

 

    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies