Milície sa v Tripolise mohli dopustiť vojnových zločinov

NETKY.SK • 8 September 2014, 16:25 • 2 min
Milície sa v Tripolise mohli dopustiť vojnových zločinov

KÁHIRA - Útoky líbyjských ozbrojených skupín na civilistov počas päť týždňov trvajúcich bojov o Tripolis môžu predstavovať vojnové zločiny.

slovakia

left justify in out

V pondelňajšej správe to uvádza medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW), ktorá militantom vyčíta "zajímanie ľudí, rabovanie, vypaľovanie a iné ničenie majetku". Kontrolu nad hlavným mestom Líbye prevzala pred dvoma týždňami koalícia ozbrojených skupín z mesta Misráta, ktorá v rámci "Operácie Úsvit" vyhnala znepriatelenú frakciu zo Zintánu. Podľa HRW vychádza najavo, že obe strany počas bojov brali zajatcov, ktorých osud je nejasný. "Líbyjské milície bojujúce o kontrolu nad Tripolisom a priľahlými územiami sa dopúšťali útokov na civilistov a civilný majetok, ktoré v niektorých prípadoch predstavujú vojnové zločiny," uvádza organizácia vo svojej správe.

 

Mestá Tripolis a Bengázi boli počas leta dejiskom najhoršieho násilia od občianskej vojny v roku 2011, ktorá sa skončila pádom režimu na čele s Muammarom Kaddáfím. Podľa OSN militanti unášajú príslušníkov znepriatelených skupín ako aj civilistov, pričom sa tiež dopúšťajú mučenia či nezákonného zabíjania. Prejavom anarchie je aj skutočnosť, že v krajine momentálne pôsobia dva parlamenty, ktoré navzájom spochybňujú svoju legitimitu a snažia sa vytvoriť paralelné vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies