Miliardový luxus farebných diamantov. Ložiská vznikli rozpadom superkontinentu, tie najkrajšie poklady vypľuje sopka

NETKY.SK • 20 September 2023, 19:40 • 2 min
Miliardový luxus farebných diamantov. Ložiská vznikli rozpadom superkontinentu, tie najkrajšie poklady vypľuje sopka

Bývalá baňa v Austrálii bola zdrojom deväťdesiatich percent farebných drahokamov. Aby sa diamanty stali ružovými alebo červenými, musia byť vystavené intenzívnym silám zrážajúcich sa tektonických dosiek, ktoré skrúcajú a ohýbajú ich krystalové mriežky. 

slovakia

left justify in out

Ružové diamanty sú extrémne vzácne a žiadané - bývalá baňa v Austrálii bola zdrojom deväťdesiatich percent farebných drahokamov. Opracované ružové exempláre najvyššej kvality sa môžu predávať za desiatky miliónov dolárov.

 

Ružové exempláre za desiatky miliónov

 

No objav, ktorý bol urobený v tej istej oblasti, by podľa výskumníkov mohol pomôcť odhaliť nové ložiská týchto drahokamov.

 

Vedeckí pracovníci skúmajúci diamantové ložisko Argyle v západnej Austrálii, kde sa dole nachádzalo, uviedli, že teraz majú lepšie pochopenie geologických podmienok potrebných na vznik ružových diamantov a ďalších farebných odrodí, podľa štúdie zverejnenej v utorok v časopise Nature Communications.

 

 

Rozpad superkontinentu a diamanty

 

Použitím laserov na analýzu minerálov a skál vyťažených z ložiska Argyle výskumníci zistili, že miesto bohaté na ružové diamanty vzniklo počas rozpadu prastarého superkontinentu nazývaného Nuna, asi pred 1,3 miliardami rokov.

 

"Zatiaľ čo kontinent, ktorý sa stal Austráliou, sa nerozpadol, oblasť, kde sa nachádza Argyle, sa natiahla, vrátane "jazvy", čo vytvorilo medzery v zemskej kôre, cez ktoré sa mohla magma pretlačiť na povrch a priniesť so sebou ružové diamanty," povedal vedúci autor štúdie Dr. Hugo Olierook, vedec na Curtin University’s John de Laeter Centre v Perthu, Austrália, vo vyhlásení pre médiá.

 

 

Skvosty v sopečných horninách

 

Väčšina ložísk diamantov sa nachádza uprostred starých kontinentov - v sopečných horninách, ktoré rýchlo prenášali diamanty z hĺbky vnútra Zeme na povrch.

 

 

Avšak aby sa diamanty stali ružovými alebo červenými, musia byť vystavené intenzívnym silám zrážajúcich sa tektonických dosiek, ktoré skrúcajú a ohýbajú ich krystalové mriežky. Väčšina hnedých diamantov sa tiež formuje týmto spôsobom.

 

V prípade Argyle sa tento proces odohral pred približne 1,8 miliardami rokov, keď sa Západná Austrália a Severná Austrália zrazili, čím kedysi bezfarebné diamanty zmenili na ružové stovky míľ pod povrchom Zeme.

 

 

 

 

Ako sa diamanty dostali na povrch?

 

Ale ako sa tieto farebné diamanty dostali na povrch? Výskumný tím zistil, že ložiská Argyle sú staré 1,3 miliardy rokov, z obdobia, keď sa prastarý superkontinent známy ako Nuna rozpadal na fragmenty.

 

Superkontinenty, ktoré vznikajú, keď sa niekoľko kontinentov spojí do jedného masívu, sa v geologickej histórii Zeme objavili niekoľkokrát.

 

"Pomocou laserových lúčov menších ako šírka ľudského vlasu na skale dodanej spoločnosťou Rio Tinto (spoločnosť, ktorá vlastnila dole), sme zistili, že Argyle má 1,3 miliardy rokov, čo je o 100 miliónov rokov staršie, než sa predtým myslelo, čo naznačuje, že by sa mohol vytvoriť v dôsledku rozpadu starodávneho superkontinentu," povedal Olierook.

 

Ako navrhli autori, rozpad superkontinentu Nuna mohol znovu otvoriť staré škáry, ktoré zostali za kolízii kontinentov, a umožniť diamantovým horninám cestovať touto oblasťou, aby vytvorili veľké diamantové zásoby.

 

Táto reťaz udalostí podľa štúdie naznačuje, že spojnice starých kontinentov môžu byť dôležité pri hľadaní ružových diamantov a môžu usmerniť prieskum pre iné ložiská.

 

Sopky ako najlepšie náleziská pokladov

 

"Väčšina ložísk diamantov bola nájdená uprostred starých kontinentov, pretože ich hostiteľské sopky majú tendenciu byť na povrchu, kde ich môžu objavovači nájsť," povedal Olierook.

 

"Argyle sa nachádza na spojnici dvoch týchto starých kontinentov, a tieto hrany sú často pokryté pieskom a pôdou, čo zanecháva možnosť, že podobné sopky s ružovými diamantmi zostávajú neobjavené, vrátane Austrálie."

 


 

Preklad CNN



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: edition.cnn.com, text: CNN
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies