Miliardár Bill Gates odhaľuje 3 úlohy, ktoré sú podľa neho najviac imúnne voči prevzatiu AI

NETKY.SK • 15 Apríl 2024, 17:00 • 2 min
Miliardár Bill Gates odhaľuje 3 úlohy, ktoré sú podľa neho najviac imúnne voči prevzatiu AI

Gates odporučil kariéru v oblasti umelej inteligencie, energetiky a biovedy ako tri kľúčové odvetvia, ktoré podľa neho nebude schopná nahradiť umelá inteligencia. „Dokonca aj ja by som mohol prísť o prácu," povedal Gates Samovi Altmanovi, tvorcovi ChatGPT od OpenAI. Zakladateľ spoločnosti Microsoft nedávno zameral svoj blog a podcast na budúcnosť AI.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates zostáva optimistický, pokiaľ ide o sociálne výhody umelej inteligencie, teraz sa dokonca aj miliardársky magnát obáva, že by mu AI mohla vziať prácu. Úprimný vtip prišiel počas nedávnej podcastovej konverzácie s generálnym riaditeľom OpenAI Samom Altmanom, ktorého spoločnosť je zodpovedná za chatbot ChatGPT.

V priebehu rokov Gates tvrdil, že tri najlepšie kariérne cesty pre čerstvých absolventov sú tie v alternatívnej energii, zdravotných biologických vedách a samotnej umelej inteligencii – ale najmä „miliardársky filantrop“ nie je na tomto zozname.

„Dokonca aj ja by som mohol prísť o prácu," povedal Gates vo svojom podcaste s názvom "Unconfuse Me with Bill Gates." „Keď mi automat hovorí: Bill, choď hrať pickleball, mám tu elimináciu malárie. Ty si len pomalý mysliteľ," obával sa Bill Gates, "potom je to filozoficky zavádzajúca vec."

„Bol som veľmi skeptický,“ povedal Gates o AI v tomto rozhovore s Altmanom vo vydaní jeho podcastu z 11. januára 2024. "Nečakal som, že ChatGPT bude taký dobrý." Vyjadril svoj zmätok nad tým, ako „veľký jazykový model“ AI, ako je ChatGPT, dokáže spracovať a napodobniť zložité textové informácie, ako sú diela Williama Shakespeara, pričom Altman poznamenal, že jeho tím zdieľal tento zmätok.

„Keď OpenAI vytvoril GPT-1, nemali žiadne hlboké pochopenie toho, ako to funguje alebo prečo to funguje,“ priznal Altman. Podľa Altmana spoločnosť v súčasnosti vykonáva „výskum interpretovateľnosti“, aby lepšie odhalila všetky zložitosti a zložitosti, ktoré strojové učenie a školenie AI urobili samostatne, mimo očí svojich pôvodných programátorov.

Gates stále viac zameriava svoj podcast aj svoj blog „Gates Notes“ na budúci prísľub a etické rozmery AI. „Teraz máme lepší prehľad o tom, aké typy úloh bude AI schopná robiť sama a na ktoré bude slúžiť ako druhý pilot,“ uviedol Gates v príspevku o svojich predpovediach na rok 2024.

„V roku 2023 som prvýkrát použil umelú inteligenciu na prácu a iné vážne dôvody, nielen na to, aby som sa pomotal a vytvoril texty parodických piesní pre svojich priateľov. A teraz je to jasnejšie ako kedykoľvek predtým, že možno AI použiť na zlepšenie prístupu k vzdelaniu, duševnému zdraviu a ďalším,“ pokračoval Gates.„Motivuje ma to, aby som sa uistil, že táto technológia pomáha znižovať – a neprispieva k – hrozným nerovnostiam, ktoré vidíme po celom svete,“ dodal.

Jedným z príkladov zdravotnej starostlivosti, ktoré Gates uviedol, bolo, že AI chatboty by mohli pacientom uľahčiť spoznávanie a lepšie zváženie ich osobných rizík pre HIV, pričom poznamenal, že „pre mnohých ľudí môže byť rozhovor s lekárom alebo zdravotnou sestrou o ich sexuálnej anamnéze nepríjemný“.

Gates vložil svoje peniaze tam, kde má na mysli názor, že zdravotná starostlivosť, pracovné miesta v odvetví alternatívnej energie a AI sú najdôležitejšie a životaschopné odvetvia pre budúcnosť práce. Toto leto bude miliardárska energetická spoločnosť TerraPower stavať novú jadrovú elektráreň vo Wyomingu.

„Urobiť to čisté, cenovo dostupné a spoľahlivé bude nevyhnutné pre boj proti chudobe a klimatickým zmenám,“ ako povedal Gates maturantskej triede vysokoškolských študentov. „Biologické vedy,“ povedal tým istým absolventom vysokých škôl, zostanú životaschopnou a hodnotnou kariérnou cestou, pretože „majú príležitosť pomôcť ľuďom žiť dlhší a zdravší život“, súbor zručností a produktov, ktoré budú vždy žiadané.

Gates tiež povedal, že stále cíti podobný prísľub umelej inteligencie, hoci pripúšťa, že musíme „urobiť rozumné investície hneď, aby sme zaistili, že „umelá inteligencia môže urobiť svet spravodlivejším miestom“"Ak umelá inteligencia môže pomôcť tomu, aby sme menej viedli vojny, aby sme boli menej polarizovaní - mohlo by sa zdať, že by to malo posilniť ľudskú inteligenciu," ako povedal Gates Altmanovi vo svojom nedávnom podcaste.

"Takže by som rád videl, aby ľudia pracovali na najťažších ľudských problémoch, ako je to, či sme schopní spolu vychádzať," dodal Gates. "Myslím si, že by to bolo veľmi pozitívne, keby sme si mysleli, že umelá inteligencia môže prispieť k tomu, aby sa ľudia spolu lepšie vychádzali."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Daily Mail / Matthe Phelan, Foto: E&E News / AP / Markus Schreiber
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies