Milan Ivana s Darmstadtom do I. bundesligy, v klube eufória

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 18:44 • 2 min
Milan Ivana s Darmstadtom do I. bundesligy, v klube eufória

BERLÍN - Futbalisti SV Darmstadt 98 si ako nováčik vybojovali z druhého miesta (na lídra FC Ingolstadt 04 mali v konečnej tabuľke päťbodový odstup, pozn.) priamy postup do I. bundesligy, medzi nemeckou elitou naposledy účinkovali pred 33 rokmi v sezóne 1981/1982.

slovakia

left justify in out

Definitíva prišla nedeľňajším domácim víťazstvom 1:0 nad St. Pauli, o ktoré sa postaral v 71. min Tobias Kempe. Eufóriu prežíva v súčasnosti aj slovenský legionár Milan Ivana, ktorý pôsobí v Darmstadte od konca júla 2013. V spomenutej tohtosezónnej derniére prišiel na trávnik v nadstavenom čase druhého polčasu za Marcela Hellera.

 

"Samozrejme, že emócie sú veľké. Je to neskutočný úspech pre klub i pre nás hráčov, že sa podarilo postúpiť do najvyššej súťaže. Bol to veľký sen, ktorý sa stal skutočnosťou. V ďalšom ročníku budeme hrať proti futbalovým hviezdam Európy," uviedol v rozhovore pre Rádio Slovensko 31-ročný Milan Ivana (nar. 26. novembra 1983).

 

Pozoruhodné je, že klub zo 150-tisícového mesta hral ešte v sezóne 2010/2011 v regionálnej súťaži, po trojročnom účinkovaní v III. lige sa vlani v lete prebojoval do II. nemeckej bundesligy a z nej sa teraz katapultoval aj medzi elitu. "Základom bolo výborné zázemie - až rodinné prostredie v klube. Veľkú rolu zohral aj tréner Dirk Schuster, ktorý vybral dobrých hráčov. Myslím si, že úspech nám priniesla každodenná tvrdá práca. Všetci robili futbal so srdcom, v tíme bolo cítiť veľké oduševnenie, podporené kamarátskymi vzťahmi. Touto pohodou sme zdolali i kvalitnejších súperov. Pred sezónou 2014/2015 nás každý odpisoval, že sme jasní zostupujúci - s najmenším rozpočtom a najslabším kádrom. Napokon sme to však zvládli perfektne. Podporu sme mali aj od našich fanúšikov. Hráme na staršom štadióne so zníženou kapacitou približne 16 000 miest, ale skoro na každý domáci duel bolo vypredané," skonštatoval ďalej rodák z Kálnice, ktorý nastúpil dvakrát za slovenskú reprezentáciu. Predtým žal úspechy v mládežníckych kategóriách: Ivana bol členom bronzového tímu SR "19" na ME 2002 v Nórsku, figuroval v kádri "dvadsiatky" na MS 2003 v SAE, kde mladí Slováci skončili v osemfinále a v roku 2004 získal Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu Slovenska do 21 rokov.

 

Darmstadt si v 34 zápasoch tejto sezóny pripísal dovedna 59 bodov (bilancia: 15 - 14 - 5, skóre 44:26), spolu s tretím mužstvom druholigového poradia, mužstvom Karlsruher SC (58 b.), inkasoval najmenej gólov - 26. "Základnou filozofiou trénera bola dobrá defenzíva a poctivá práca všetkých hráčov pre mužstvo. Hoci niekedy sme nepredviedli naoko pekný futbal, účel svätil prostriedky," poznamenal slovenský krajný stredopoliar, ktorý dostal príležitosť v 22 zápasoch, z toho dvanásťkrát nastúpil v základnej jedenástke. "Myslím si, že som si vybudoval dobrú pozíciu v mužstve. Už v prvom roku môjho pôsobenia v Darmstadte som v tretej nemeckej lige nastupoval pravidelne. Pred touto sezónou som musel absolvovať operáciu kolena, čo ma pribrzdilo. Samozrejme, prišli aj noví hráči, ktorí priniesli kvalitu. Z môjho dvojročného účinkovania mám dobrý pocit a myslím si, že aj tréner zo mňa."

 

Milan Ivana hral v doterajšej kariére za Trenčín, 1. FC Slovácko (v ročníku 2005/2006 sa stal s 11 gólmi najlepším strelcom českej ligy, pozn.), Slaviu Praha, Slovan Bratislava a nemecký tím SV Wehen Wiesbaden. V Darmstadte vlani predĺžil kontrakt do leta 2015 s opciou na ďalší rok. "Ja som v tomto klube veľmi spokojný. Dúfam, že sa mi to podarí a predĺžia so mnou zmluvu do roku 2017, dohodneme sa na podmienkach a zahrám si ´veľkú´ bundesligu," dodal Milan Ivana.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies