Mike Pence vyzval Mjanmarsko, aby prepustilo dvoch novinárov

NETKY.SK • 5 September 2018, 08:17 • 2 min
Mike Pence vyzval Mjanmarsko, aby prepustilo dvoch novinárov

RANGÚN - Americký viceprezident Mike Pence vyzval Mjanmarsko, aby okamžite prepustilo dvoch novinárov odsúdených na sedem rokov väzenia za nelegálnu držbu oficiálnych dokumentov.

slovakia

left justify in out

Wa Lone a Ťjo Sou U z agentúry Reuters si vypočuli verdikt v pondelok. Dvojica informovala o brutálnych praktikách tamojšej vlády proti Rohingom, ktorí ušli do Bangladéša. Pence prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter uviedol, že novinárov nemôžu väzniť za ich prácu týkajúcu sa spravodajstva o porušovaní ľudských práv a masovom zabíjaní. "Sloboda náboženského vyznania a sloboda tlače sú dôležité pre silnú demokraciu," napísal politik.

Novinári Wa Lone a Ťjo Sou U sú vo väzbe od decembra a čelili obvineniam z porušenia zákona o štátnom tajomstve, za čo im hrozilo až 14 rokov vo väzení. Dvojica pracovala na článkoch o popravách Rohingov v západnom Mjanmarsku, odkiaľ po krvavých zásahoch bezpečnostných síl ušlo do susedného Bangladéša okolo 700-tisíc príslušníkov tejto menšiny, a polícia u nich našla dokumenty s citlivými informáciami o tejto problematike. Novinári vinu popierajú a tvrdia, že to na nich narafičili. Viackrát sa pokúsili o prepustenie na kauciu, ale neúspešne.

Súd dvojicu formálne obvinil aj napriek tomu, že policajt, ktorého predvolali ako svedka žalujúcej strany, na začiatku procesu vypovedal, že ho nadriadený poveril podstrčením daných dokumentov, aby ich mohli zatknúť. Po jeho výpovedi ho na rok poslali do väzenia za porušenie policajných predpisov a jeho rodinu vysťahovali z policajného bytu. Počas procesu tiež vyšlo najavo, že dokumenty predstavené ako dôkaz neboli tajné ani citlivé. Novinári vypovedali, že nežiadali ani vedome nevlastnili tajné dokumenty.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies