Minister Lajčák pokrstil na Bratislavskom hrade novú knihu významného fotografa

NETKY.SK • 11 September 2019, 8:48 • 2 min
Minister Lajčák pokrstil na Bratislavskom hrade novú knihu významného fotografa

BRATISLAVA - Fotograf a cestovateľ Filip Kulisev sa vo svojej desiatej monografii venuje polárnym oblastiam oboch pologúľ. Knihu "Polárna planéta" predstavil na včerajšej vernisáži v areáli Západnej časti Bratislavského hradu. Publikáciu slávnostne pokrstil drveným ľadom minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

"Filipovu prácu sledujem a obdivujem už dlhé roky, no neprestáva prekvapovať," uviedol v príhovore Lajčák. Kniha približujúca ľadové kúty Zeme v ňom zanechala spektrum emócií. Od umeleckého zážitku z talentu slovenského fotografa, cez vďačnosť za nádheru modrej planéty až po obavu o jej prežitie: "Či náhodou nie sme posledná generácia, ktorá si vie užívať krásy Zeme. Keď vidíme, ako rýchlo sa topí ľadovec, akou rýchlosťou devastujeme amazonské pralesy - zelené pľúca našej planéty, akí sme neschopní zastaviť globálne otepľovanie, či si vôbec uvedomujeme, že mi nemáme plán B. Som veľmi rád, že aj na toto upozorňuje Filip vo svojej najnovšie knihe."

 

img

 

Polárna planéta ukazuje rozdiely medzi chladnými svetmi oboch pologúľ. Ľadové medvede skáčuce z kryhy na kryhu žijú len na severe, kým milióny tučniakov snemujúcich na jednom mieste sú špecifikom južnej pologule. Hoci sú polárne oblasti pre živočíchy najnehostinnejšie miesta, aj tak prekypujú životom aj tam, kde by to málokto predpokladal. 

 

 

Kulisev sa zaujíma o polárne oblasti sveta od roku 2004, vidí aj to, nakoľko sa menia. "Krása, ktorou nás obklopuje príroda, nie je samozrejmosťou a to, čo dnes považujeme za bežné, už zajtra nemusí existovať. Preto fotím aj polárny svet, ktorý nám mizne pred očami, aby sme si uvedomili jeho krásu a jedinečnosť," hovorí fotograf, ktorému predslov do najnovšej knihy napísal ďalší významný milovník a ochranca prírody, monacké knieža Albert II.

 

img

 

"Putovať po milióny rokov zmrznutom kontinentálnom ľadovci, pozorovať ľadové medvede, ako sa plavia na kryhe alebo plávajú v mori desiatky kilometrov za potravou, vidieť milióny tučniakov na jednom mieste ako na veľkom zhromaždení, to v človeku ostane celý život," priznáva fotograf. Na vernisáži uviedol aj nové krátke filmy Amazing Planet, približujúce všetky kontinenty z vtáčej perspektívy. Program spestril i polynézsky a polárny tanec skupiny Hula Slovakia.

 

img

 

Výstava Amazing Planet bude na Západnej terase Bratislavského hradu otvorená do 6. októbra. Filip Kulisev, Master QEP, FBIPP, sa za uplynulé desaťročie prepracoval do svetovej špičky fotografov prírodných scenérií. Absolvoval dve stovky individuálnych výstav na Slovensku a po celom svete. Vydal desať kníh, ktoré ukazujú nádheru a rozmanitosť prírody a rozprávajú aj jeho príbehy z ciest. Získal najvyšší európsky titul Master QEP (Qualified European Professional Photographer) v kategórii príroda.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona