Mihál chce riešiť rómsky problém na Slovensku najmä cez vzdelávanie

NETKY.SK • 1 Október 2010, 07:22 • 2 min
Mihál chce riešiť rómsky problém na Slovensku najmä cez vzdelávanie

Mihál chce riešiť rómsky problém na Slovensku najmä cez vzdelávanie

slovakia

left justify in out

img

Dostupné prostriedky na riešenie rómskeho problému chce minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál (SaS) v budúcnosti orientovať smerom na najmladších zástupcov komunity Rómov, ktorí čelia podobne ako v celej Európe aj na Slovensku sociálnemu vylúčeniu. Minister absolvoval dnes v rámci pracovnej návštevu Bruselu stretnutie s komisárom pre sociálne záležitosti Lászlóom Andorom, kde sa preberali aktuálne témy európskej sociálnej politiky a postoje Slovenska k nim.  
Mihál počas svojej prvej bruselskej cesty prezentoval Andorovi náhľad slovenskej vlády na riešenie problémov v sociálnej oblasti. "Predstavil som komisárovi úmysly slovenskej vlády v oblasti rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny. Pripravujeme legislatívne opatrenia, ktorými chceme znížiť nezamestnanosť, ktorú považujeme za hlavný problém. Ďalej sme preberali aj zmeny v odvodovom systéme, či systéme pomoci v hmotnej núdzi," povedal po stretnutí Mihál.
Zastrešenie sociálnej politiky v únii cez Európsky sociálny fond možno v budúcnosti čaká reforma. Na zdroje z fondu (pre obdobie 2007-2013 mal fond rozpočet 76 miliárd eur) si totiž nárokujú pre ďalšie plánovacie obdobie aj iné regióny mimo tých, ktoré môžu čerpať pomoc z kohéznej politiky únie. Lobing skupiny členských štátov sa preto snaží dosiahnuť vyňatie ESF z kohéznej politiky, z ktorej čerpajú v rozhodujúcej miere nové členské štáty.  
"Nástroj by mal zostať bezo zmeny aj v budúcom rozpočtovom období, mám signály, že to tak aj bude. Pre Slovensko by bolo výhodné, keby Európsky sociálny fond zostal súčasťou kohéznej politiky. Pri rozumnom využívaní týchto nástrojov vieme robiť politiku, ktorá nám pomôže bojovať proti nezamestnanosti a pomôžu skvalitňovať pracovné miesta. Chceme mať tento nástroj aj v budúcnosti k dispozícii," vyjadril sa minister.
Európu tlačí v mnohých jej regiónoch potreba dôchodkovej reformy a vymyslenie receptu pre udržateľnosť systému pri očakávanom nepriaznivom demografickom vývoji. "Nemôžeme sa porovnávať s Veľkou Britániou, Nemeckom či Francúzskom, lebo máme rôzne problémy. Pokiaľ ide o dôchodkové reformy, sme, myslím si, lídrom a ostatné krajiny sa len môžu nami inšpirovať," dodal Mihál.
Momentálne sa v Európe široko diskutuje o rómskom probléme, efektívnejšie riešenie sociálnej inklúzie zástupcov rómskych komunít a zvýšenie ich životného štandardu bude patriť medzi najväčšie výzvy aj pre slovenský rezort sociálnych vecí.
"Viem si predstaviť rozhodne aj rozumnejšie využitie prostriedkov, aj keď v súčasnosti sú aj dobré prvky. Hlavne by som chcel prostriedky investovať do vzdelávania malých detí, do ich výchovy, aby mali základné návyky. Máme v programovom vyhlásení vlády silnejšie naviazanie poskytovania rôznych sociálnych dávok na pracovnú aktivitu, ale aj dochádzku detí do školy," uviedol Mihál.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies