Miesto úniku vzduchu na ISS bolo nájdené vďaka čajovému vrecúšku

NETKY.SK • 15 Október 2020, 20:17 • 2 min
Miesto úniku vzduchu na ISS bolo nájdené vďaka čajovému vrecúšku

Kozmonauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici našli miesto, odkiaľ uniká vzduch pomocou čajového vrecka.

slovakia

left justify in out

Astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) objavili presnú polohu úniku vzduchu v ruskom module Zvezda. Na identifikáciu miesta úniku použili netradičné vybavenie - čajové vrecúško. V priestore, kde panuje stav beztiaže, vrecúško pohybovalo spoločne s prúdením vzduchu. Jeho pohyb zaznamenali kamery.

 

Čajové vrecúško a lepiaca páska

Ruský kozmonaut Anatolij Ivanišin povedal expertom z Centra riadenia misií, že kozmonauti vzali čajové vrecúško, zatvorili poklop do oddelenia modulu Zvezda a videli, že vrecúško pláva smerom k možnému úniku vzduchu - do časti modulu, kde sa nachádza zariadenie širokopásmového komunikačného systému.

 

img

 

"Máme niekoľko fotografií a videí, ktoré ukazujú smer, ktorým čajové vrecúško letelo. To ukazuje, ktorým smerom fúka vzduch z možného miesta úniku," uviedol kozmonaut.

 

Ruské Stredisko riadenia kozmických letov (CUP) následne posádke ISS navrhlo, aby predpokladané miesto úniku prelepili. Astronauti použili na opravu poškodenia ISS lepiacu pásku.

 

Malý únik vzduchu na ISS bol zaznamenaný v septembri 2019. V auguste 2020, po päťnásobnom zvýšení rýchlosti úniku z 270 gramov na 1,4 kilogramu vzduchu za deň, posádka dvakrát uzavrela prielezy v moduloch ISS, aby skontrolovala ich tesnosť, a bola niekoľko dní izolovaná v ruskom segmente stanice. Ukázalo sa, že únik sa nachádzal v medzikomore ruského modulu Zvezda.

 

Rýchlosť poklesu tlaku na ISS je jeden milimeter ortuti za osem hodín, to však nepredstavuje hrozbu pre kozmonautov a nebráni tomu, aby stanica lietala v režime s posádkou.

 

Mohlo by vás zaujímať: K vesmírnej stanici ISS dorazila nákladná loď, priviezla supermoderný záchod za milióny

 

Pred letom lode Sojuz MS-17, ktorá v stredu dorazila na stanicu, kozmonaut Sergej Ryžikov na tlačovej konferencii uviedol, že posádka Sojuzu privezie vybavenie potrebné na identifikáciu miesta úniku a špeciálny tesniaci materiál.

 

Súčasnú posádku ISS tvoria ruskí kozmonauti Anatolij Ivanišin, Ivan Vagner, Sergej Ryžikov, Sergej Kuď-Sverčkov a americke austronauty Christopher Cassidy a Kate Rubinsová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona