Mierové rokovania medzi Izraelom a Palestínou opäť prerušené

NETKY.SK • 26 August 2013, 15:55 • 2 min
Mierové rokovania medzi Izraelom a Palestínou opäť prerušené

RÁMALLÁH - Ďalšie kolo mierových rokovaní medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, ktoré sa malo konať v Jerichu v pondelok, bolo pre incident neďaleko Jeruzalema pozastavené.

slovakia

left justify in out

Ako povedal hovorca palestínskeho vedenia, rokovania boli zrušené "pre izraelský zločin" v utečeneckom tábore Kaladíja. Podľa palestínskej strany pri zákroku izraelských vojakov a hraničnej polície zahynuli traja mladiství Palestínčania a približne 20 ďalších osôb bolo zranených. Hovorkyňa izraelskej armády uviedla, že izraelská strana incident vyšetruje. Palestínska strana tvrdí, že v pondelok ráno prišli do tábora izraelskí vojaci s cieľom zatknúť palestínskych aktivistov, pričom došlo ku konfliktu s obyvateľmi tábora. "Dnešný čin ukazuje skutočný zámer izraelskej vlády," povedal hovorca palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása pre agentúru AFP. Abbás žiadal americkú administratívu, aby "urobila rýchle a vážne kroky" na zabránenie ukončenia mierových rokovaní.

Hovorkyňa izraelskej polície uviedla, že hraničná polícii použila "prostriedky na rozohnanie davu približne 1500 Palestínčanov hádžúcich kamene". Nespomenula však použitie strelných zbraní. "V pondelok ráno polícia išla do tábora Kalandíja, aby zatkla nepriateľského teroristického aktivistu," povedala Luba Samríová pre AFP. "Po jeho zatknutí do policajtov hádzalo kamene a zápalné bomby 1500 obyvateľov tábora, čím ohrozovali životy policajtov."

Izraelsko-palestínske rokovania sa po troch rokoch v auguste obnovili vďaka intenzívnej diplomacii amerického ministra zahraničia Johna Kerryho.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies