Mexiko zvažuje prijatie sýrskych utečencov, Venezuela si zoberie 20.000

NETKY.SK • 11 September 2015, 14:04 • 2 min
Mexiko zvažuje prijatie sýrskych utečencov, Venezuela si zoberie 20.000

MEXIKO - Mexická vláda vo štvrtok oznámila, že sa zaoberá možnosťou prijať migrantov zo Sýrie, odkiaľ utekajú pred vojnou. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Mexická ministerka zahraničných vecí Claudia Ruiz Massieuová uviedla, že rozhovory o tejto veci sú ešte len v ranej fáze a nespresnila, koľko utečencov by bolo Mexiko ochotné prijať. Severný sused Mexika - Spojené štáty - uvažujú o prijatí 10.000 Sýrčanov. Pomoc utečencom ponúkli aj niektoré latinskoamerické krajiny.

 

Venezuela prisľúbila prijatie 20.000 utečencov. Uruguajský prezident Tabaré Vázquez vyhlásil, že jeho vláda chce tiež pomôcť utečencom, ktorí do krajiny prišli, avšak najmä v tom, aby sa premiestnili inam. Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii pred vyše štyrmi rokmi dorazilo do Uruguaja 42 Sýrčanov; prišli v októbri 2014. Tento týždeň protestovali pred úradom prezidenta a požadovali, aby im kompetentné úrady pomohli vo vycestovaní do iných krajín, pretože Uruguaj je pre nich príliš drahý.

 

Vázquez vo veci oslovil Libanon - keďže utečenci chceli ísť práve tam, ten ich však odmietol. Migranti v Uruguaji nemajú pasy, iba identifikačné karty, ktoré im vystavili tamojšie úrady, no nie všetky európske krajiny ich uznávajú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies