Mexiko evakuovalo 34 občanov z Haiti, ktoré je poznačené násilím a vojnami gangov

NETKY.SK • 2 Apríl 2024, 16:25 • 2 min
Mexiko evakuovalo 34 občanov z Haiti, ktoré je poznačené násilím a vojnami gangov

MEXICO CITY - Mexiko evakuovalo v nedeľu 34 svojich občanov z Haiti v dôsledku eskalujúceho násilia v tejto karibskej krajine, informovali v pondelok úrady.

slovakia

left justify in out

Prezident Andres Manuel Lopez Obrador nariadil námornú loď s vrtuľníkom na repatriáciu mexických občanov, ktorí sa chceli vrátiť do Mexika, uviedli v spoločnom vyhlásení ministerstvo zahraničných vecí a sekretariát námorníctva.

24 mužov a 10 žien bolo vrtuľníkom prepravených z haitského hlavného mesta Port-au-Prince na loď a smerujú do prístavu Progreso v juhovýchodnom mexickom štáte Yucatán, aby ich neskôr previezli do miest, kde žili.

Evakuačná operácia "bola reakciou na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na Haiti vytvorenú skupinami organizovaného zločinu a charakterizovanú násilím, nedostatkom potravín a základných produktov, ekonomickou paralýzou a zatvorením verejných služieb," uvádza sa vo vyhlásení.

Mexická ministerka zahraničných vecí Alicia Barcena sa zúčastnila na stretnutí na vysokej úrovni, ktoré usporiadalo Karibské spoločenstvo 11. marca v Kingstone na Jamajke s cieľom nájsť riešenie krízy na Haiti.

Správa OSN načrtla, ako tento rok zomrelo viac ako 1500 Haiťanov v dôsledku násilia gangov. Správa dodáva, že deti patria medzi najviac zasiahnuté obete násilí, pretože sú často zachytené v krížovej paľbe alebo sú unesené gangmi, ktoré sa snažia získať finančné prostriedky z výkupného. Sexuálne násilie tiež spôsobilo, že ulice sú pre ženy neuveriteľne nebezpečné.

William O'Neill, nezávislý expert OSN na ľudské práva so sídlom v New Yorku, povedal: „Školy, nemocnice, kľúčové vládne inštitúcie, všetko je teraz ohrozené... Port-au-Prince a jeho okolie je v podstate väznica pod holým nebom. Neexistuje žiadna cesta von — vzduch, zem alebo more. V skutočnosti to už ani nie je také otvorené, pretože ľudia sa boja vychádzať zo svojich domovov."

Dodal, že situácia na Haiti je"desivá" s "apokalyptickými a katastrofickými" scénami na uliciach. O'Neill pokračoval: "Hovoril som s Haiťanmi, ktorí si pamätajú Duvalierovu diktatúru, s otcom aj synom, Francoisom a Jean-Claudom. Hovoria, že je to oveľa horšie ako za Duvaliera. To už naozaj niečo hovorí."

O gangoch, ktoré verbujú deti, povedal: "Je to mimoriadne alarmujúce. Gangy obrátili svoje násilie voči ľuďom, ktorých z akýchkoľvek dôvodov považujú za hrozbu pre svoju pokračujúcu kontrolu nad územiami, ktoré kontrolujú."

"Korupcia, beztrestnosť a zlá správa vecí verejných, spolu s rastúcou mierou násilia gangov, narušili právny štát a priviedli štátne inštitúcie... takmer ku kolapsu. Vplyv všeobecnej neistoty na obyvateľstvo je hrozný a zhoršuje sa... obyvateľstvo je vážne zbavené svojich ľudských práv,“ píše sa v správe OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Daily Express, Foto: Xinhua / 24 News HD
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies