Mexické podsvetie ju poznalo dokonale, kto bola La Catrina?

NETKY.SK • 24 Január 2020, 19:15 • 2 min
Mexické podsvetie ju poznalo dokonale, kto bola La Catrina?

MEXIKO - Miestny dorogový kartel prišiel o svojho vodcu. Bola ňou len 21-ročná Mexičanka, ktorá bola v podsvetí známa ako "La Catrina."

slovakia

left justify in out

Prepadnutie a smrť

Posledné okamihy života tejto šéfky organizovanej zločineckej skupiny boli nahraté aj na kamere, ktorá patrí medzi základné vybavenia takmer každého mexického dôstojníka v krajine. Nakrútili ju, ako sedí v prachu, z nosa jej vyteká krv a rezignovane, už zmierená so svojím osudom, sa pozerá na dôstojníka, ktorý sa k nej približuje so slovami: "Upokoj sa, príde po teba vrtúľník. Neboj nič, pôjde to rýchlo a zachvíľu už budeš v nemocnici." Počas prevozu však "La Catrina" zomrela. Celý incident sa odohral v októbri 2019. 

 

 

Jalisco

Po internete kolujú rôzne videá, ako María Guadalupe López Esquivel (La Catrina) bojovala na čele kartelu proti policajným zložkám.

 

Bola podozrivá z vedenia miestnej ozbrojenej skupiny "Jalisco" v mexickej oblasti Tierra Caliente, novej generácie bojovníkov, ktorú vedie Nemesio Oseguera Cervantes, tiež známy pod prezývkou "El Mencho." Hovorí sa im aj CNJG. V krajine bojovali proti nadvláde kartelu Sinaloa, ktorý viedol Joaquin "El Chapo" Guzman, mimochodom minulého roku odsúdený na doživotie v nemenovanom americkom väzení.

 

 

Kartel El Mencha 

Za hlavu bossa kartelu CNJG "El Mencha" bola v Spojených štátoch dokonca vyhlásená odmena 10 miliónov dolárov. Podľa ministerstva spravodlivosti USA bola práve táto zloťinecká skupina jednou z piatich najnebezpečnejších na svete. Zodpovední sú za šírenie predaja kokaínu, metanfetamínu aj heroínu. Hovorí sa, že kartel pôsobí takmer na 75 % územia Mexika a svoje obchody uzatvára v Európe, Ázii či dokonca aj v Austrálii.

 

 

Trestná činnosť

"La Catrina" sa "preslávila" najmä svojimi príspevkami na sociálnej sieti Instagram. Vyzdvihovala tam samu seba a považovala sa za jednu z najdôležitejších a najvernejších osôb  "El Mencha." Dôkazy, ktoré sa podarilo americkým úradom získať hovoria o tom, že sa podieľala na únosoch ľudí, vydieraní a iných kriminálnych činnostiach.

 

img

 

Vstup do kartelu

Podľa britských médii sa do kartelu dostala cez svojho vtedajšieho partnera  "M2" Miguela Fernandeza. Pri akcii polície, kde nakoniec zomrela, bolo zatknutých aj 6 členov gangu. O život prišla počas razie, kedy sa spustila prestrelka medzi gangom a policajnými zložkami. Neskôr sa k polícii pridala aj národná garda. Celý incident sa mal odohrať v dedinke La Bocanada v Tepalcatepec.

 

img

 

Verzie smrti 

Existujú rôzne dohady o tom, ako mohla "La Catrina" zomrieť. Jedna teória tvrdí, že bola nájdená v hlavnom stane kartelu, ktorý sa polícii podarilo obsadiť. Iná teória zase hovorí o tom, že práve gang zaútočil na zátarasy pri vstupe do mesta. Počas streľby utrpela šéfka gangu ťažké zranenie, keď jej guľka prestrelila krk.

 

img

 

Prezývka

Zaujímavá je aj prezývka "La Catrina." Dame of Death – mytologická postava, kostra, ktorá je spájaná s mexickými oslavami festivalu Dňa mŕtvych.

 

img

 

Žena ako šéfka kartelu

Napriek tomu, že je veľmi neobvyklé, aby sa žena dokázala v rámci kartelu vypracovať na takúto dôležitú pozíciu, v týchto končinách to nie je netradičné. Pravdepodobne najslávnejšou ženou, ktorá sa ujala velenia drogového kartelu bola Kolumbijčanka Griselda Blanco. Prezývali ju tiež "Čierna vdova" a ovládala oblasť od Kolumbie až po Miami v USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies