Mesto Košice dostane finančnú injekciu 100 miliónov eur

NETKY.SK • 2 Október 2013, 12:44 • 2 min
Mesto Košice dostane finančnú injekciu 100 miliónov eur

KOŠICE – Približne 100 miliónov eur príde do Košíc po dnešnom výjazdovom rokovaní vlády, ktorá prerokovala a schválila materiál Analýza sociálno-ekonomickej situácie mesta Košice a návrhy na zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti.

slovakia

left justify in out

Ako vyplýva z materiálov, minister školstva, vedy a výskumu má vytvoriť predpoklady pre efektívne čerpanie finančných prostriedkov v rámci projektov zameraných na budovanie vedecko-technických parkov na Technickej univerzite v Košiciach, Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Ústave SAV v Košiciach zo štrukturálnych fondov EÚ. V rámci Operačného programu Výskum a vývoj má zabezpečiť ich realizáciu uzatvorenými zmluvami v celkovej výške 96 702 656 eur. 

Mesto Košice má dostať dva milióny eur zo Všeobecnej pokladničnej správy na aktivity zlepšujúce sociálno-ekonomickú oblasť. Zo sumy je napríklad 300 000 eur vyčlenených na zvýšenie bezpečnosti v meste - najmä na kamerové systémy, technické vybavenie, zvýšenie počtu mestských policajtov. Ďalších 290 000 eur má ísť na dobudovanie systému regulovanej dodávky elektrickej energie na Luníku IX. Našlo sa aj 340 000 eur na opravu bazéna základnej školy na Družicovej ulici, ktorý využívajú žiaci ďalších jedenástich škôl, aj 113 000 eur na opravu bazéna ZŠ na Tomášikovej ulici, kam chodia žiaci z desiatich škôl. Zvyšná časť prostriedkov je určená na opravy školských budov a 50 tis. eur na nákup hudobných nástrojov pre dve základné umelecké školy. 

Vláda chce mestu poskytnúť v súlade s možnosťami štátneho rozpočtu 1,5 milióna eur na riešenie havarijného stavu mosta na ceste II/547 Hlinkova ulica. Ide o frekventovaný most na ceste spájajúcej centrum mesta so sídliskami Dargovských hrdinov a Ťahanovce a cesta súčasne slúži ako diaľničný privádzač k diaľnici D-1 Prešov-Košice. Na zlepšenie dopravnej situácie má minister financií vyčleniť v súlade s možnosťami štátneho rozpočtu finančné prostriedky na rozšírenie cesty II/552 Slanecká na štvorpruhovú. Vláda chce poskytnúť v súlade s možnosťami štátneho rozpočtu dva milióny eur na začatie združenej investície s mestom Košice na rekonštrukciu a modernizáciu areálu kúpaliska Červená hviezda. Kúpalisko je majetkom štátu a spravuje ho ministerstvo vnútra. 

Prispieť chce aj na riešenie lokalít zosuvov. Minister životného prostredia má zabezpečiť podrobný geologický prieskum vrátane vypracovania projektovej dokumentácie pre následnú sanáciu celého zosuvného územia v katastri mesta Košice a obce Nižná Myšľa vo finančnom objeme 1,3 milióna eur. Ďalších 300 000 eur je určených na podrobný geologický prieskum vrátane vypracovania projektovej dokumentácie pre následnú sanáciu zosuvného územia v katastri mesta Košice - mestské časti Opátske, Heringeš a Krásna nad Hornádom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies