Vesmírne moduly a lietajúce draky. Takto chce Saudská Arábia premeniť svoje hlavné mesto

NETKY.SK • 23 Február 2023, 15:14 • 2 min
Vesmírne moduly a lietajúce draky. Takto chce Saudská Arábia premeniť svoje hlavné mesto

Vyzerá to ako mesto zo sci-fi filmu: Vesmírne moduly, lietajúce draky a plávajúce kamene. Ale je to Saudská Arábia, rodisko islamu, ktorá chce premeniť svoje hlavné mesto na jedno z miest s najlepšou životnou úrovňou na svete. Kráľovstvo stavia nové centrum v hlavnom meste Rijád, oznámil to v piatok jeho suverénny investičný fond. Projekt „New Murabba“ (nové námestie), ktorý vedie korunný princ Mohammed bin Salman (MBS).

slovakia

left justify in out

Projekt má rozšíriť hlavné mesto o približne 19 kilometrov štvorcových (4 695 akrov), aby sa tam mohli ubytovať státisíce obyvateľov. Srdcom projektu je „Mukaab“, 400 metrov vysoká, 400 metrov široká a 400 metrov dlhá kocka, ktorá je dostatočne veľká, aby sa do nej zmestilo 20 budov Empire State. Podľa Public Investment Fund (PIF), 620-miliardového suverénneho investičného fondu pod vedením MBS, ponúka „pohlcujúci zážitoks krajinami meniacimi sa z vesmíru na zelené výhľady. Projekt má byť dokončený v roku 2030. Holografická technológia má ponúknuť spotrebiteľom „novú realitu“ pri nakupovaní a večeri.

 

 

Súčasťou objektu sú aj rekreačné zariadenia ako aj hotely a bytové jednotky. Saudská Arábia sa pustila do ambiciózneho projektu diverzifikácie ekonomiky mimo ropy a zbaviť sa svojho imidžu konzervatívneho, uzavretého štátu. „V minulosti by ste mali negatívne diskusie o Saudskej Arábii spojenej s porušovaním ľudských práv,“ povedal Andreas Krieg, vedecký pracovník Inštitútu blízkovýchodných štúdií King’s College London. "Teraz sa však snažia presadiť nové príbehy o tom, že sú krajinou rozvoja a krajinou, ktorá môže stavať futuristické mestá."

 

img

 

Niektorí analytici však tvrdia, že Saudská Arábia má vážnu regionálnu konkurenciu zo susedného Dubaja a katarského hlavného mesta Dauha, ktoré sa už desaťročia snažia presadiť ako regionálne centrá cestovného ruchu a investícií. „Byť druhý v pretekoch je vždy ťažké miesto odkiaľ začať, keď sa chcete stať lídrom,“ povedal Simon Henderson, riaditeľ programu Perzský záliv a energetická politika vo Washingtonskom inštitúte. Dodal, že pre Saudskú Arábiu je to obzvlášť ťažké, pretože „strávili desaťročia tým, že nepriťahovali zahraničných, nemoslimských návštevníkov“. Niektorí sa však pýtali, či sa projekt vôbec zrealizuje. Saudská Arábia už v minulosti ohlásila podobné megaprojekty, na ktorých sa pracovalo pomaly. V roku 2021 MBS oznámilo svoje futuristické mesto Neom v hodnote 500 miliárd dolárov na severozápade krajiny s prísľubmi robotických slúžok, lietajúcich taxíkov a obrovského umelého mesiaca. A minulý rok odhalil obrovské lineárne mesto Line, ktorého cieľom bolo roztiahnuť sa na 106 míľ a ubytovať sa v ňom 9 miliónov ľudí. Podľa saudských médií má kráľovstvo už plán v hodnote 800 miliárd dolárov na zdvojnásobenie veľkosti hlavného mesta v nasledujúcom desaťročí, ako aj na jeho premenu na kultúrne a ekonomické centrum regiónu. „Čím absurdnejšie a futuristickejšie sú tieto projekty, tým viac si neviem predstaviť, o koľko dystopickejšie bude všetko okolo nich,“ napísala Dana Ahmedová, výskumníčka v Perzskom zálive z Amnesty International, na Twitteri. Saudskoarabskí predstavitelia trvali na tom, že práce na projektoch pokračujú podľa plánu. Nie je jasné, koľko bude New Murabba stáť, ani ako to PIF plánuje financovať. Na otázku o nákladoch a plánoch financovania PIF povedal CNN, že podrobnosti ešte neboli zverejnené a že ďalšie informácie oznámi v pravý čas. Niektorí analytici sú skeptickí a tvrdia, že kráľovstvo nemusí byť schopné získať dostatok financií na naplnenie svojich ambícií.

 

Originálny článok v angličtine si môžete prečítať tu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies