Európsky parlament obvinil Maroko z ohrozenia detí počas migračnej krízy v Ceute

NETKY.SK • 11 Jún 2021, 12:53 • 2 min
Európsky parlament obvinil Maroko z ohrozenia detí počas migračnej krízy v Ceute

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu obvinili Maroko z ohrozenia životov detí počas májovej migračnej krízy v španielskej enkláve Ceuta na severe Afriky.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtkovom uznesení, za ktoré hlasovalo 397 poslancov, proti bolo 85 a 196 sa zdržalo hlasovania, vyzvali vládu v marockom Rabate a Európsku komisiu, aby rýchlo dokončili dohodu o „znovuprijatí“, aby sa migranti mohli v budúcnosti vracať legálne.

 

img

 


V máji prešli z Maroka do Ceuty tisícky migrantov, podľa španielskeho ministerstva vnútra ich bolo viac ako 10-tisíc. Podľa členov Európskeho parlamentu bolo medzi nimi aj 1 200 mladistvých bez sprievodu. Maroko odvtedy väčšinu migrantov prijalo naspäť. Náhlej migračnej vlne predchádzala potýčka medzi Rabatom a Madridom pre liečbu lídra povstalcov zo Západnej Sahary v Španielsku.
 

Prečítajte si: Pre rekordný príliv migrantov do Ceuty už povolali do akcie aj vojakov. Za dva dni sa tam dostalo asi 8 000 ľudí


Europoslanci odmietli marocké „použitie hraničných kontrol a migrácie, a obzvlášť maloletých bez sprievodu, ako politický tlak“ voči členskému štátu Európskej únie Španielsku. Zároveň vyjadrili poľutovanie nad tým, že do prekračovania hranice boli zapojené deti a rodiny, čo „jednoznačne ohrozilo ich životy a bezpečnosť“. Politici vyzvali Španielsko a Maroko, aby úzko spolupracovali a umožnili repatriáciu detí k ich rodinám, konajúc v najlepšom záujme detí a rešpektujúc národné a medzinárodné právo.

 

Mohlo by vás zaujímať: Európsku úniu znepokojujú metódy, ktoré Grécko používa proti migrantom

 

img

Rezolúcia naznačila, že marocké úrady sa podieľali na prevoze detí. Väčšinu detí údajne „uviedli do omylu, že v Ceute bude zápas futbalových hviezd s bezplatným vstupom a že sú na školskom výlete“. Parlament k tomuto tvrdeniu neposkytol dôkazy a agentúra AP upozornila, že sa to nepodarilo nezávisle potvrdiť. Marocké úrady tieto tvrdenia opakovane odmietajú.

Poslanci tiež vyjadrili ľútosť nad naštrbenými vzťahmi so susedným Marokom, s ktorým inak Európska únia dobre spolupracuje v oblasti obchodu, boja proti terorizmu či obchodu s drogami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies