Merkelová v Paríži: Voči Islamskému štátu treba bojovať vojenskými prostriedkami

NETKY.SK • 26 November 2015, 09:53 • 2 min
Merkelová v Paríži: Voči Islamskému štátu treba bojovať vojenskými prostriedkami

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande vyzval dnes Nemecko, aby urobilo viac v rámci boja proti hrozbe, ktorú predstavuje extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Hollande na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Paríži uviedol, že by "bolo veľmi dobrým znamením", ak by Nemecko zintenzívnilo snahy zamerané na boj proti IS v Iraku a Sýrii.

 

"Nemôžeme prijímať opatrenia len vo Francúzsku, Nemecku a v Európe. Musíme konať priamo pri zdroji," vyhlásil Hollande. Nemecká armáda v Iraku aktuálne pomáha s výcvikom kurdských oddielov péšmarga, bojujúcich proti IS a zároveň im dodáva zbrane. Francúzsko zase letecky útočí na ciele IS v Iraku a Sýrii.

 

V súvislosti s Merkelovej návštevou v Paríži sa objavili špekulácie, že by mohla pri tejto príležitosti ponúknuť Francúzsku nemecké bojové lietadlá. Šéfka nemeckej vlády však žiadnu konkrétnu ponuku verejne nepredniesla, uviedla agentúra DPA.

 

"Chceme spoločne bojovať proti terorizmu. To je naším poslaním, našou povinnosťou," povedala Merkelová a zároveň dodala, že Islamský štát "nemožno presvedčiť slovami, ale musí sa voči nemu bojovať vojenskými prostriedkami".

 

Voči terorizmu je potrebné použiť "všetku dostupnú silu", povedala kancelárka pred pracovnou večerou s Hollandom. Zdôraznila tiež, že je potrebné konať rýchlo a zabrániť tak opakovaniu podobných útokov ako v Paríži.

 

Lídri oboch krajín dnes v Paríži spoločne navštívili tamojšie Námestie republiky. To sa stalo miestom prejavu úcty voči obetiam parížskych útokov z 13. novembra, pri ktorých zahynulo dohromady 130 ľudí. K zodpovednosti za ne sa prihlásila práve organizácia Islamský štát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies