Merkelová: QE neznamená stop reformám, program podporila väčšina guvernérov

NETKY.SK • 22 Január 2015, 16:59 • 2 min
Merkelová: QE neznamená stop reformám, program podporila väčšina guvernérov

DAVOS/FRANKFURT NAD MOHANOM - Rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) podporiť hospodársky rast eurozóny nákupom vládnych dlhopisov nezbavuje európskych politikov zodpovednosti a neoslobodí ich od zavádzania reforiem.

slovakia

left justify in out

Vyhlásila to dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová na okraj Svetového ekonomického fóra (SEF) pre agentúru Reuters.
     

Merkelová na otázku Reuters povedala, že bez ohľadu na to, aké kroky podniká ECB, európski lídri by mali mať na zreteli, že skutočný prorastový impulz musí vychádzať z podmienok stanovených politikmi.
     

Dodala, že z jej pohľadu je dôležité, aby (politici) postupovali oveľa ráznejšie a rozhodnejšie. A nemysleli si, že im banka svojimi krokmi kupuje čas a môžu poľaviť alebo zabudnúť na štrukturálne reformy.
     

Nemecko patrí medzi odporcov tzv. kvantitatívneho uvoľňovania (QE). Týmto termínom sa označuje tlačenie nových peňazí, ktoré ECB napumpuje do eurozóny prostredníctvom nákupu dlhopisov, a to ako jednotlivých vlád, tak súkromného sektora, aby podporila hospodársky rast bloku.
     

Prezident ECB Mario Draghi dnes na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia Rady guvernérov vyhlásil, že veľká väčšina jej členov podporila spustenie QE. A natoľko výrazná väčšina, že sa o tomto bode nemuselo ani hlasovať. Neprezradil však, ktoré krajiny boli proti.
     

Podľa jeho slov sa členovia Rady jednomyseľne zhodli na tom, že program nákupu aktív je z právneho hľadiska oprávneným nástrojom menovej politiky.
     

"Je to dôležité, pretože sa tak vytvára pravidlo, že toto je nástroj menovej politiky, ktorý by sa mal používať v správnej situácii, no je súčasťou našej sady nástrojov," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies