Merkelová: Islam si musí vyjasniť vzťah k extrémistom

NETKY.SK • 15 Január 2015, 12:53 • 2 min
Merkelová: Islam si musí vyjasniť vzťah k extrémistom

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa dnes v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži zastala približne štyroch miliónov moslimov žijúcich v Nemecku.

slovakia

left justify in out

"Akékoľvek vyčleňovanie moslimov v Nemecku, akékoľvek podozrievanie je vylúčené," povedala v Berlíne na pôde Spolkového snemu.
       

Drvivá väčšina moslimov žijúcich v Nemecku sú podľa nej čestní a bezúhonní občania. "Zaručujeme, že islamská viera sa môže slobodne vyznávať v rámci našej ústavy a ďalších zákonov," konštatovala kancelárka.
     

Podľa nej má veľa ľudí problémy stotožniť sa s tvrdením, že islam patrí k Nemecku. "Občania sa ma pýtajú, o aký islam ide. Chcú vedieť, prečo si teroristi tak málo cenia ľudský život a prečo svoje činy vždy spájajú s vierou. Pýtajú sa, ako sa dá veriť znovu a znovu opakovanej vete, že vrahovia, ktorí svoje skutky spájajú s islamom, s ním nemajú nič spoločné," uviedla Merkelová.
     

K životu v Nemecku patrí islam rovnako ako judaizmus. Podľa Merkelovej však treba vytýčiť hranicu medzi moslimskou vierou a islamským terorizmom. "Myslím si, že je dôležité, aby na túto otázku dalo odpoveď islamské duchovenstvo. Tejto otázke sa už dlhšie nedá vyhýbať," povedala.
     

V mene Nemecka vyjadrila solidaritu s Francúzskom. "Sme šokovaní a ohromení smrťou 17 nevinných ľudí," vyhlásila Merkelová a zdôraznila, že "Nemecko a Francúzsko stoja v týchto ťažkých dňoch pri sebe". Keď nie je bezpečné Francúzsko, nie je bezpečné ani Nemecko, dodala.
     

Poslanci Spolkového snemu si pred vystúpením Merkelovej uctili v prítomnosti veľvyslancov Francúzska a Izraela obete minulotýždňových útokov na satirický časopis Charlie Hebdo a parížsky supermarket s kóšer potravinami, navštevovaný najmä židmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies