Ku Klux Klan a jeho zločiny: Kedy bolo jeho oživenie a ako prebieha teraz?

NETKY.SK • 8 Marec 2024, 11:00 • 2 min
Ku Klux Klan a jeho zločiny: Kedy bolo jeho oživenie a ako prebieha teraz?

Ku Klux Klan so svojou dlhou históriou násilia je najstaršou a najneslávnejšou z amerických nenávistných skupín. Hoci hlavným cieľom Klanu boli zvyčajne čierni Američania, prívrženci útočia aj na židov, osoby, ktoré sa prisťahovali do Spojených štátov, a členov komunity LGBTQ.

slovakia

left justify in out

Ku Klux Klan je jedna z dvoch odlišných amerických nenávistných organizácií, ktoré využívali teror pri prenasledovaní "bielej nadradenosti". Jedna skupina bola založená hneď po občianskej vojne a trvala až do 70. rokov 19. storočia. Druhá sa začala v roku 1915 a pokračuje až do súčasnosti.

KKK so svojou dlhou históriou násilia je najstaršou a najneslávnejšou z amerických nenávistných skupín. Hoci hlavným cieľom Klanu boli zvyčajne čierni Američania, prívrženci útočia aj na Židov, osoby, ktoré sa prisťahovali do Spojených štátov, a členov komunity LGBTQ.

Biele privilégium

Občianska vojna v USA sa odohrala medzi severnými a južnými štátmi v rokoch 1861 až 1865. Južné štáty boli známe ako Konfederácia, ktorá sa odtrhla od Únie, aby ochránila svoje právo vlastniť černochov ako otrokov. Únia zvíťazila a 11 južných štátov sa opäť stalo súčasťou USA. Zotročení Afroameričania boli oslobodení.

Koncom roku 1865, tesne po skončení občianskej vojny, bola založená KKK. KKK, tiež známy ako Klan, bola tajná organizácia, ktorá používala teroristickú taktiku na útočenie na čerstvo oslobodených Afroameričanov. KKK pracoval na presadzovaní nadradenosti bielej rasy , nenávistnej a nesprávnej viery, že bieli ľudia sú nadradení ostatným. KKK chcela, aby bieli ľudia na juhu mali aj naďalej výhody vo vláde a spoločnosti, rovnako ako to bolo pred občianskou vojnou.

Černosi vyhrali voľby: Násilie na juhu 

Od roku 1867 sa účasť černochov vo verejnom živote na juhu stala jedným z najradikálnejších aspektov rekonštrukcie, keďže černosi vyhrali voľby do vlád južných štátov a dokonca aj do Kongresu USA. Ku Klux Klan sa zasa venoval podzemnej kampani násilia proti republikánskym vodcom a voličom (čiernym aj bielym) v snahe zvrátiť politiku radikálnej rekonštrukcie a obnoviť nadvládu bielych na juhu. V tomto boji sa k nim pripojili podobné organizácie ako Rytieri bielej kamélie (spustená v Louisiane v roku 1867) a Biele bratstvo. 

Najmenej desať percent černošských zákonodarcov zvolených počas ústavných konvencií v rokoch 1867-1868 sa stalo obeťami násilia počas rekonštrukcie, vrátane siedmich, ktorí boli zabití. Cieľom útokov Klanu boli aj bieli republikáni a černošské inštitúcie, ako sú školy a kostoly – symboly černošskej autonómie.

V roku 1870 mal Ku Klux Klan pobočky takmer v každom južnom štáte. Klan sa ani na vrchole nechválil dobre organizovanou štruktúrou ani jasným vedením. Miestni členovia Klanu – často v maskách a oblečení v dlhých bielych rúchach a kapucniach organizácie – zvyčajne podnikali svoje útoky v noci, konajúc na vlastnú päsť, ale na podporu spoločných cieľov poraziť radikálnu rekonštrukciu a obnoviť nadvládu bielej rasy na juhu.

Útoky na školy a kostoly

KKK smerovala útoky na republikánskych politikov aj na černošské inštitúcie, ako sú školy a kostoly. Príslušníci zvyčajne útočili v noci a v prestrojení. Častejšie však nosili kroje z ľudových tradícií ako biele rúcha a klobúky, ktoré symbolizovali skupinu. Členovia nosili kapucne a niekedy aj róby, ale až po oživení KKK organizácia prijala svoj neslávny vzhľad.

Oživenie KKK

Popularita The Birth of a Nation a konkrétne jeho vystúpenie v Atlante v decembri 1915 sa ukázalo ako hlavný impulz pre znovuobjavenie Klanu. Rovnako významný bol prípad Lea Franka , ktorý vyvrcholil jeho lynčovaním v auguste 1915 v Mariette skupinou ozbrojených mužov, ktorí sa zorganizovali ako Rytieri Mary Phagan, pomenovaní po mladej obeti vraždy v prípade. 

Antisemitské nálady vyvolané týmto prípadom (Frank bol Žid ) spolu s pretrvávajúcim rasizmom poháňaným Griffithovým filmom viedli miestneho náborového pracovníka pre mužské bratské spoločnosti menom Wiliam J. Simmons k založeniu novej KKK.

Simmons, ktorý obmedzil členstvo v skupine na bielych protestantských mužov narodených v Amerike, navrhol notoricky známu uniformu s kapucňou, zostavil prepracovaný rituál pre tajný poriadok a zabezpečil oficiálnu chartu štátu Georgia. Na Deň vďakyvzdania v roku 1915 Simmons a šestnásť ďalších členov nového rádu, z ktorých viacerí tiež patrili k rytierom Mary Phagan, vystúpili na Kamennú horu , zapálili horiaci kríž a vyhlásili znovuzrodenie rytierov Ku Klux Klanu.

Napriek zákonu Ku Klux Klan z roku 1871 by KKK začiatkom dvadsiateho storočia oživil. Prvýkrát bol oživený v Gruzínsku v roku 1915. V polovici 20. rokov dosiahol Klan svoj vrchol členstva. Klan funguje dodnes a má okolo osemtisíc členov po USA. Už však nemá rovnaký vplyv ako kedysi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: britannica.com, education.nationalgeographic.org, history.com, studysmarter.co.uk, georgiaencyclopedia.org. titulná foto: TASR/AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies