Merkelová: Cieľom je citeľná redukcia počtu utečencov, je to v záujme všetkých

NETKY.SK • 14 December 2015, 18:48 • 2 min
Merkelová: Cieľom je citeľná redukcia počtu utečencov, je to v záujme všetkých

KARLSRUHE - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová si kladie za cieľ zníženie počtu utečencov. Jeho citeľná redukcia je "v záujme všetkých." Vyhlásila to dnes v úvodnom vystúpení na spolkovom zjazde svojej Kresťanskodemokratickej únie, ktorého dejiskom je za účasti asi 1000 delegátov Karlsruhe.

slovakia

left justify in out

Ako povedala, toto slovné spojenie sa týka zásobovania a integrácie v Nemecku, situácie na starom kontinente, ako aj utečencov samotných. "Pretože nikto, bez ohľadu na to, z akých dôvodov sa vydal na cesty, neopúšťa ľahkovážne svoju vlasť," podčiarkla podľa tlačovej agentúry DPA Angela Merkelová.

 

Kresťanskí demokrati vnímajú obavy občanov, avšak CDU je ľudovou stranou, ktorá obavy nielen vníma, ale na ne aj reaguje a nachádza riešenia. To musí byť jej ambíciou, vyplynulo zo slov predsedníčky strany.

 

Utečenecká kríza predstavuje pre Európsku úniu historickú skúšku. "Chceli by sme, aby Európa v tejto skúške obstála," podčiarkla rečníčka a dodala, že starým kontinentom zmieta najväčšia vlna utečencov od konca druhej svetovej vojny. "To, čo sa zdalo veľmi ďaleko, teraz doslovne prichádza pred dvere našich domov," poznamenala.

 

Nemecká kancelárka potvrdila, že ani z dnešného hľadiska nebola jej politika otvorených rúk smerom k utečencom mylná. "Nebolo to viac, ani menej ako humanitárny imperatív," podčiarkla. "Môžem vyhlásiť, že to dokážeme, pretože k identite našej krajiny patrí dosahovať" veľké veci, uviedla Angela Merkelová.

 

Kancelárka sa vo vystúpení dotkla aj sankcií EÚ voči Ruskej federácii v súvislosti s konfliktom na východe Ukrajiny. Zdôraznila, že Európska únia konala spoločne, keď išlo o to brániť základné princípy mierového usporiadania starého kontinentu. Naše princípy sa musia dodržiavať, aj keď by Nemecko rado malo aj dobré vzťahy s Ruskou federáciou.

 

Nemecká kancelárka už predtým ocenila nemecko-francúzske zomknutie po teroristických útokoch a upozornila, že napriek úspechom, akými sú vysoká miera rastu napríklad v Španielsku alebo Írskej republike, nie je ešte eurokríza v plnej miere minulosťou. V globalizácii vidí Angela Merkelová podľa vlastných slov napriek utečeneckej vlne viac šancí ako rizík.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies