Merkelová čelí viac ako tisícke trestných oznámení z vlastizrady

NETKY.SK • 31 August 2017, 09:58 • 2 min
Merkelová čelí viac ako tisícke trestných oznámení z vlastizrady

BERLÍN – Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá je zároveň predsedkyňou Kresťanskodemokratickej únie (CDU) čelí viac ako tisícke trestných oznámení, ktoré na ňu podali ľudia pre jej sociálnu politiku pri riešení migračnej vlny.

slovakia

left justify in out

Merkelová však zatiaľ pred súd nepôjde. Všetky trestné oznámenia prokurátori totiž vyhodnotili ako nedôvodné. “Všetky trestné oznámenia podané na spolkovú kancelárku sa ukázali byť neopodstatnené,” uviedla Frauke Köhler, hovorkyňa Spolkového štátneho zastupiteľstva, ktoré sídli v Karlsruhe a je zodpovedné za vyšetrovanie prípadov súvisiacich s vnútorným a vonkajším ohrozením štátu.

 

Tieto oznámenia Merkelovú vo väčšine prípadov obviňovali z vlastizrady, ktorej sa v skutočnosti nedopustila. Podľa nemeckého média Mannheimer Morger za prevažnou väčšinou týchto obvinení stoja ľudia blízky strane Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá kancelárku ostro kritizuje za jej postupy počas migračnej krízy. Strana, ktorá v septembrových voľbách bude bojovať o čo najvyšší počet hlasov voličov, má podľa prieskumov verejnej mienky naklonených približne 7-10% obyvateľstva. Najväčšiu podporu Nemcov získala na vrchole migračnej krízy, kedy strana dosahovala 14% podporu. Aj napriek poklesu preferencií je veľmi pravdepodobné, že AfD obsadí kreslá v spolkovom sneme po nemeckých voľbách, ktoré sú naplánované na 24. septembra.

 

Odporcovia Merkelovej ju obviňujú z vlastizrady, ktorej sa mala dopustiť svojimi neuváženými krokmi, kedy utečencov vítala s otvorenou náručou. V septembri 2015 sa z humanitárnych dôvodov rozhodla prijať utečencov, ktorí sa dostali po tzv. balkánskej ceste do Maďarska, kde im ale úrady v ďalšej ceste do strednej Európy bránili. Ešte v ten istý rok sa do Nemecka dostalo vyše 890-tisíc utečencov, ktorých príliv sa už nedal zastaviť a každý mesiac ich prichádzalo čoraz viac. Keď sa situácia vymykala spod kontroly, Berlín začal prijímať opatrenie v rámci celej EÚ, ktoré by spomalili prílev ďalších státisícov utečencov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies