Julian Assange utrpel vo väzení mŕtvicu

NETKY.SK • 12 December 2021, 16:17 • 2 min
Julian Assange utrpel vo väzení mŕtvicu

LONDÝN - Jeho snúbenica Stella Morisová povedala v rozhovore pre noviny The Mail on Sunday, že zakladateľ portálu WikiLeaks prekonal za mrežami tranzitórny ischemický atak (TIA) - takzvanú ľahšiu mŕtvicu.

slovakia

left justify in out

Podľa Morisovej sa tak stalo koncom októbra – v prvý deň súdneho pojednávania Vrchného súdu v Londýne, ktorý posudzoval platnosť rozhodnutia blokujúceho jeho vydanie do USA. "Musí byť oslobodený. Okamžite," napísala Morisová na Twitteri v sobotu večer.

 

Ako píše The Mail on Sunday, Assange mal po mŕtvici ovisnuté pravé viečko, stratu pamäti, vykazoval známky neurologického poškodenia a v súčasnosti berie lieky. Morisová vyjadrila obavy, že pokračujúci právny spor o vydanie jej snúbenca do USA mu môže privodiť ďalšiu, tentoraz závažnejšiu mŕtvicu. "Verím, že táto neustála šachová hra, bitka za bitkou, extrémny stres  je to, čo 27. októbra spôsobilo Julianovi mozgovú príhodu," povedala Morisová.

 

K téme: Julian Assange je o krok bližšie k vydaniu do USA

 

Britský odvolací súd v Londýne zrušil v piatok rozhodnutie nižšieho súdu blokujúce vydanie zakladateľa WikiLeaks do USA, kde mu hrozí doživotné väzenie.

 

img

 

Tento verdikt však neznamená, že britské úrady Assangea bezprostredne vydajú do USA, poznamenáva AP s tým, že Assange sa voči rozhodnutiu pravdepodobne opäť odvolá. Piatkový verdikt Vrchného súdu v Londýne však podľa BBC napriek tomu predstavuje krok smerom k prípadnej extradícii.

 

Prečítajte si tiež: Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange sa bude ženiť. Romantika to však nebude




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies