Memorandum o spolupráci má zachrániť jedinú sklársku odbornú školu na Slovensku

NETKY.SK • 8 November 2018, 00:00 • 2 min
Memorandum o spolupráci má zachrániť jedinú sklársku odbornú školu na Slovensku

TRENČÍN – Záchrana Strednej odbornej školy (SOŠ) sklárskej v Lednických Rovniach je cieľom pripravovaného memoranda o spolupráci piatich zainteresovaných subjektov. Riešením má byť spojenie SOŠ sklárskej v Lednických Rovniach a SOŠ v Púchove.

slovakia

left justify in out

Stredná odborná škola sklárska, ako jediná odborná škola so zameraním na sklársky priemysel na Slovensku, čelí aktuálne nedostatku študentov. V polovici septembra 2018 mala škola celkovo obsadené len štyri triedy, v ktorých sa v štyroch rôznych ročníkoch učí spolu 54 žiakov. V školskom roku 2014/2015 študovalo na sklárskej škole 105 žiakov. Ich počet tak za posledných päť rokov klesol približne o polovicu.

 

„Trenčiansky samosprávny kraj hľadá riešenie, ako sklársku školu s celoslovenskou pôsobnosťou zachrániť, nakoľko pri počte 54 žiakov je existencia školy nielen z hľadiska ekonomického, ale aj z hľadiska zabezpečenia výchovno-vzdelávacieho procesu do budúcnosti neudržateľná a neefektívna," informovala vedúca odboru školstva a kultúry Úradu TSK Daniela Hilčíková.

 

Signatármi memoranda by mali byť Stredná odborná škola sklárska Lednické Rovne, Stredná odborná škola Púchov, sklárske spoločnosti RONA a Vetropack Nemšová a TSK ako zriaďovateľ oboch stredných škôl. Zainteresované strany podpisom dokumentu potvrdia svoj záujem naďalej prehlbovať kooperáciu v oblasti odborného vzdelávania a prípravy.

 

„Hľadať možnosti riešenia pre záchranu jedinej školy so sklárskym zameraním na Slovensku je nutné predovšetkým v záujme zabezpečenia prípravy kvalifikovaných odborníkov pre sklársky priemysel do budúcnosti," povedal predseda TSK Jaroslav Baška.

 

Najoptimálnejším riešením by podľa zriaďovateľa malo byť vytvorenie Spojenej školy Ivana Krasku v Púchove s organizačnými zložkami SOŠ Púchov a SOŠ sklárska v priestoroch súčasnej SOŠ Púchov, kde bude teoretické vyučovanie, ubytovanie i stravovanie študentov. Praktické vyučovanie sklárov by malo zostať nezmenené. TSK je navyše pripravený pristúpiť k úprave spojov prímestskej autobusovej dopravy tak, aby študenti školy nemali problém vykonávať prax v Lednických Rovniach.

 

Model spojenia dvoch odborných škôl do spojenej školy v púchovskom okrese bol predrokovaný i s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, ktoré tento krok označilo ako najoptimálnejšie riešenie. Zastupiteľstvo TSK sa týmto návrhom bude zaoberať na svojom najbližšom rokovaní 26. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies