Medzi USA a Kubou začína fungovať priame letecké spojenie

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 10:04 • 2 min
Medzi USA a Kubou začína fungovať priame letecké spojenie

NEW YORK - Medzi Kubou a Spojenými štátmi začína dnes fungovať priame letecké spojenie, informovala agentúra AP. Ide o ďalší krok v zbližovaní oboch krajín, ktoré vlani v decembri avizovali prezidenti USA a Kuby Barack Obama a Raúl Castro.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP dnes napísala, že cestovná kancelária Cuba Travel Services začal dnes ponúkať pravidelné utorkové letecké spojenie medzi Havanou a newyorským medzinárodným letiskom Johna F. Kennedyho. Spojenie zaisťuje spoločnosť Sun County Airlines. Spiatočná letenka stojí 849 dolárov a sú v nej zahrnuté všetky poplatky vrátane kubánskeho zdravotného poistenia a americkej odletovej taxy.

 

AP pripomenula, že Obamova administratíva v januári oznámila uvoľnenie reštrikcií v oblasti cestovania. Napriek tomu sú však bežné turistické cesty na Kubu zatiaľ zakázané; záujemcovia z USA musia uviesť dôvod návštevy Kuby, ktorý musí spadať do niektorej z 12 úradne odobrených kategórií. Medzi nimi je návšteva príbuzných, práca pre vládnu organizáciu či novinársky pobyt. Väčšina záujemcov z USA o cestu na Kubu však už nemusí žiadať o špeciálne povolenie a čakať na súhlas americkej vlády.

 

V rámci postupného uvoľňovania vzťahov obe krajiny minulý týždeň po 15 rokoch obnovili vzájomné priame telefonické spojenie. Spojené štáty okrem toho výrazne uvoľnili obmedzenia na dovoz mnohých druhov tovarov a služieb z Kuby. Pokračuje sa aj v rokovaniach o celkovom obnovení vzájomných diplomatických vzťahov.

 

Tieto americko-kubánske rozhovory majú odstrániť rad prekážok stojacich v ceste dosiahnutiu dohody o znovuotvorení veľvyslanectiev v Havane a vo Washingtone, skôr než sa prezidenti oboch krajín zídu na tohtoročnom Summite Amerík v Paname, ktorý sa bude konať 10. a 11. apríla.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies