Korunovácia nového kráľa Thajska sa uskutoční v máji

NETKY.SK • 1 Marec 2019, 18:15 • 2 min
Korunovácia nového kráľa Thajska sa uskutoční v máji

BANGKOK - Thajsko dnes zverejnilo podrobné plány na korunováciu nového kráľa, ktorým sa stane korunný princ Mahá Vatčirálongkón. Korunovačný proces sa začne v apríli zhromaždením pri posvätných vodách a hlavná trojdňová slávnosť sa uskutoční v máji. Náklady sa odhadujú na 31,5 milióna dolárov.

slovakia

left justify in out

Thajčania si na korunovačné slávnosti na počesť panovníka oblečú odev žltej farby, ktorý budú nosiť ešte takmer štyri ďalšie mesiace do jeho narodenín, ktoré sú koncom júla, informuje tlačová agentúra Reuters. Vatčirálongkón, známy aj ako kráľ Ráma X., sa stal konštitučným monarchom po smrti svojho otca, kráľa Pchúmipchóna Adundéta v roku 2016. Korunovácia nového panovníka bola odložená vzhľadom na štátny smútok za zosnulým kráľom, ktorého spopolnili v októbri 2017 počas honosného pohrebu v Bangkoku.

 

img

 

Oficiálna korunovácia bude zmesou budhistických náboženských obradov a hinduistických brahmanských rituálov. Kráľ bude korunovaný 4. mája a ďalší deň sa bude konať slávnostný sprievod. Panovník sa 6. mája stretne s verejnosťou a zahraničnými hodnostármi.

 

img

 

Thajsko je konštitučnou monarchiou od roku 1932, ale kráľ je považovaný za duchovného ochrancu svojho ľudu a kultúry. Korunovácia bude pre mnohých Thajčanov prvým podujatím svojho druhu, keďže Pchúmipchón Adundét vládol sedem desaťročí. V Thajsku sa budú 24. marca konať voľby, ktoré majú v krajine obnoviť demokraciu po tom, ako bola počas vojenského prevratu v roku 2014 zvrhnutá zvolená premiérka Jinglak Šinavatrová, hoci zmeny ústavy v medziobdobí zabezpečujú, že armáda si zachová značný podiel kontroly nad fungovaním štátu.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies