Medzi EÚ a Izraelom hrozí spor, Europoslanci chcú prijať kritické uznesenie o blízkovýchodnom konflikte

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 07:15 • 2 min
Medzi EÚ a Izraelom hrozí spor, Europoslanci chcú prijať kritické uznesenie o blízkovýchodnom konflikte

BRUSEL - Medzi Európskou úniou a Izraelom hrozí nový spor. Podľa údajov z Európskeho parlamentu (EP) všetko naznačuje tomu, že poslanci vo štvrtok schvália kritické uznesenie o blízkovýchodnom konflikte.

slovakia

left justify in out

Návrh z tábora sociálnych demokratov ostro odsudzuje izraelskú osídľovaciu politiku. Okrem toho inštitúcie krajiny obviňuje z diskriminácie Palestínčanov vo východnom Jeruzaleme, informovala v noci nadnes agentúra DPA.

 

Rezolúcia OSN s podobným obsahom viedla v decembri k vážnemu napätiu medzi Izraelom a USA. Izrael okrem iného vyzývala na úplné zastavenie výstavby tzv. osád na okupovaných palestínskych územiach vrátane východného Jeruzalema.

 

"Bolo by dobré, keby aj Európsky parlament dal najavo, že dvojštátové riešenie sa agresívnou a nelegálnou osídľovacou politikou stáva nedosiahnuteľné," povedal pre DPA europoslanec z nemeckej SPD Arne Lietz.

 

Konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi trvá už desaťročia. V roku 1993 sa Izrael a Organizácia za oslobodenie Palestíny (OOP) po prvý raz oficiálne vzájomne uznali, mierový proces vedúci k vytvoreniu palestínskeho štátu však doposiaľ opakovane stroskotáva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies