Európa musí byť schopnejšia v oblasti obrany, uviedol Scholz

NETKY.SK • 28 Marec 2022, 18:47 • 2 min
Európa musí byť schopnejšia v oblasti obrany, uviedol Scholz

BERLÍN – Európa musí byť schopnejšia v oblasti obrany a ruský prezident Vladimir Putin by mal konečne súhlasiť s prímerím a pristúpiť na vážne rokovania. Povedal to v pondelok nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. TASR správu prevzala z oficiálnej webovej stránky nemeckej vlády.

slovakia

left justify in out

img

 

„Nechceme a nesmieme si na tento vojnový stav zvyknúť,“ povedal Scholz po stretnutí so švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou v Berlíne. Pripomenul, že Nemecko sa už rozhodlo posilniť svoju armádu a podobné kroky na minulotýždňovom summite NATO oznámili aj ďalšie krajiny. Spolkový kancelár takisto upozornil, že Európa sa musí čím skôr zbaviť závislosti od dodávok energie z Ruska. Nemecko podľa jeho slov takisto začalo s diverzifikáciou týchto zdrojov.

 

Spolkový kancelár označil ruský útok na Ukrajinu za „očividné porušenie medzinárodného práva, ktoré nesmieme tolerovať“. Takisto vyzval Rusko, aby ukončilo vojnu na Ukrajine a stiahlo svojich vojakov. Ruská agresia na Ukrajine podľa Scholza vedie k tomu, že Nemecko a Švédsko menia svoje dlhoročné politické postoje. Nemecko po prvý raz poslalo zbrane a vojenský materiál do krajiny, kde je vojnový konflikt. „Ukrajinu podporujeme finančnými, humanitárnymi a vojenskými prostriedkami,“ povedal a dodal, že jeho krajina bude v tejto pomoci pokračovať.

 

img

 

Nemecko podľa Scholza bude aj naďalej prijímať občanov Ukrajiny. „Čím dlhšie vojna trvá, tým viac občanov a občianok bude u nás hľadať ochranu. A túto ochranu u nás nájdu,“ povedal.

 

Možno vás zaujme: Zelenskyj hovoril s Draghim o bezpečnostných zárukách



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona