Medailové leto 2 roky pred PH 2020,žiarili boccisti i lukostrelci

NETKY.SK • 24 August 2018, 20:55 • 2 min
Medailové leto 2 roky pred PH 2020,žiarili boccisti i lukostrelci

Prievidza - Slovenskí paralympionici zažili úspešné medailové leto. Odštartoval ho v júli Jozef Metelka titulom majstra sveta v cestnej paracyklistike v talianskom Maniagu, v auguste naňho ako prví nadviazali boccisti na svetovom šampionáte v Liverpoole a následne sa vrátili z ME v Plzni s dvomi cennými kovmi aj lukostrelci.

slovakia

left justify in out

 

Boccisti zažiarili na MS v Liverpoole, pár BC4 v zložení Michaela Balcová, Samuel Andrejčík a Martin Strehársky získal po finálovom triumfe nad Thajskom 4:2 zlato. "Zo začiatku to bolo ťažké, keďže v súťaži jednotlivcov sa nedarilo okrem Roba Mezíka a Tomáša Krála nikomu podľa predstáv. Vedeli sme, že v súťaži párov máme poslednú šancu uspieť, tak sme sa správne namotivovali, mali sme veľkú podporu ďalších kolegov z tímu a zvládli sme to napokon výborne," zrekapitulovala Michaela Balcová.

Róbert Mezík sa ako najlepší zo Slovákov umiestnil v individuálnej súťaži na 4. mieste. "Najskôr bola tá zemiaková medaila sklamaním, keďže po postupe do semifinále už chce každý športovec medailu. Ale s odstupom čase už štvrté miesto z MS hodnotím ako veľký úspech, lebo sa ho podarilo dosiahnuť proti najlepším hráčom sveta," uviedol na piatkovej tlačovú konferencii Slovenského paralympijského výboru v Prievidzi.

Lukostrelci si z ME v Plzni odniesli dva cenné kovy, pri oboch bol Marcel Pavlík. S Dianou Paščenkovovou získal zlato v zmiešaných tímoch a v súťaži jednotlivcov bronz, keď kvalifikáciu vyhral. "Mal som výbornú prípravu i výsledky v nej, pričom som sa sústredil najmä na eliminačné súboje, ktoré sú rozhodujúce," povedal viacnásobný najlepší lukostrelec Slovenska aj medzi zdravými. K medailám mu pomohla aj výmena lukov, spolupráca s mentálnym koučom Petrom Kuračkom a tvrdá individuálna príprava nielen v SR, ale aj okolitých štátoch.

Jeho 20-ročná kolegyňa z mixu, rodáčka z ukrajinského Mykolajeva, vybojovala svoju prvú medailu. Finále s Veľkou Britániou musel rozhodnúť až rozstrel. "Po tom, ako dala súperka deviatku a my s Marcelom následne desiatky, už bolo víťazstvo naše. Najprv som si to ani neuvedomovala, ale s odstupom času mám o to väčšiu radosť, že päťročná drina priniesla svoje ovocie," priblížila víťazné okamihy Paščenkovová.

V sobotu budú presne dva roky do začiatku paralympijských hier v Tokiu 2020. Reprezentačný tréner Vladimír Majerčák informoval, že kritériá na PH 2020 sa začnú plniť v júni 2019 na MS v Holandsku. "Všetci naši lukostrelci majú veľkú šancu a verím, že budú štartovať aj na paralympiáde v Tokiu," povedal.

V Prievidzi sa v Stolnotenisovom centre S.D. v týchto dňoch práve koná prvý medzinárodný mládežnícky kemp. SPV organizuje mládežnícke kempy "Hľadáme talenty" už dve desaťročia. Tento medzinárodný je však novinka, ktorú sa podarilo zrealizovať v súčinnosti s Európskym paralympijským výborom (EPV). Do Prievidze zamierilo 22 účastníkov z 9 krajín, ktorí sa zdokonaľujú v dvoch športoch – boccii a stolnom tenise pod dohľadom slovenských medailistov.

"Úspešní športovci vystupujú v pozícii trénerov a motivujú účastníkov k tomu, aby sa vydali v ich šľapajach. Budeme radi, ak sa pridajú aj ďalšie krajiny a na budúci rok vycestujú zasa slovenskí mládežníci do zahraničia na podobný kemp," povedal pre spv.sk Pavel Bílik, člen Výkonného výboru SPV, zodpovedný za mládež. Doplnil ho člen Výkonného výboru EPV Samuel Roško: "V sobotu vyvrcholí kemp turnajmi v boccii a stolnom tenise. Dúfame, že im to pomôže v športovom raste, lebo to je cieľom tohto kempu."

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
rybar
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies