Mečiar bude dnes v televízii rozprávať o amnestiách!

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 11:22 • 2 min
Mečiar bude dnes v televízii rozprávať o amnestiách!

BRATISLAVA – Mečiarove amnestie sú momentálne jednou z horúcich tém na Slovensku. Zaujíma sa o ňu široká verejnosť a aj politici. Dnes v televízii vystúpi samotný aktér Vladimír Mečiar.

slovakia

left justify in out

Bývalý predseda vlády Vladimír Mečiar prijal pozvanie do relácia Téma dňa, kde spolu s podpredsedom NR SR Bélom Bugárom budú diskutovať na tému zrušenia tzv. Mečiarových amnestií, od udelenia ktorých uplynulo pred pár dňami 19 rokov.

 

Reláciu moderuje Peter Bielik naživo dnes o 19:50 na TA3.

 

Otázka zrušenia Mečiarových amnestií sa opäť otvorila po smrti prezidenta Michala Kováča v októbri 2016. Za zrušenie amnestií sa vyjadrili bývalí sudcovia Ústavného súdu SR Juraj Babjak, Ján Luby a Viera Mrázová, exsudca ústavného súdu a bývalý sudca Súdneho dvora EÚ Ján Klučka, bývalý sudca Ústavného súdu SR a súčasný sudca Súdneho dvora EÚ Daniel Šváby, bývalý predseda Ústavného súdu SR a bývalý generálny advokát Súdneho dvora EÚ Ján Mazák, ako aj bývalý sudca Ústavného súdu ČSFR Peter Kresák. Vyhlásenie za zrušenie amnestií podpísali aj viacerí súčasní sudcovia Najvyššieho súdu SR - Elena Berthotyová, Dušan Čimo, Rudolf Čirč, Zuzana Ďurišová, Miroslav Gavalec, Juraj Kliment, Peter Paluda a Peter Szabo, ale aj bývalý poslanec a exminister spravodlivosti a vnútra Daniel Lipšic a viacerí odborníci na právo z akademickej obce.

 

Za zrušenie amnestií sa prihovorili aj osobnosti kultúrneho, spoločenského a športového života, ako napríklad herečky Táňa Pauhofová, Zuzana Kronerová, tréner Novaka Đokovića Marián Vajda, speváčka Jana Kirschner, hokejisti Peter Šťastný a Michal Handzuš, šéf činohry SND Roman Polák, rektor UK Karol Mičieta, humorista Milan Lasica, zakladateľ VPN Fedor Gál, ale aj kazateľ Daniel Pastirčák, spisovatelia Tomáš Janovic, Daniel Hevier, signatár Charty 77 Marian Zajíček, riaditeľ Martinusu Michal Meško, profesorka a expremiérka Iveta Radičová, zahraničnopolitický analytik Pavol Demeš či politológ Grigorij Mesežnikov

 

V prieskume agentúry FOCUS, o ktorom informovali 1. marca, je 63 percent respondentov za zrušenie amnestií. O možnosti zrušenia amnestií sa začína hovoriť aj v strane Smer-SD, ktorá podľa svojich vyjadrení Mečiarove amnestie považovala za morálny suterén, ale zároveň za nezrušiteľné. Za zrušenie amnestií chce hlasovať aj poradca premiéra a poslanec NR SR Erik Tomáš, minister kultúry Marek Maďarič sa vyjadril, že ak by bol poslancom, hlasoval by tiež za ich zrušenie. Premiér Robert Fico sa zamýšľa nad tým, že sa obráti na Ústavný súd SR, aby preskúmal, či je možné amnestie zrušiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies