Sociálny výbor neschválil zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu

NETKY.SK • 11 September 2018, 09:41 • 2 min
Sociálny výbor neschválil zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu

BRATISLAVA - Parlamentný sociálny výbor neschválil pozmeňujúci návrh koaličného poslanca Ľubomíra Vážneho (Smer-SD), ktorý navrhol zvýšiť maximálny vymeriavací základ na platenie poistného zo sedemnásobku na jedenásťnásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve SR.

slovakia

left justify in out

Zvýšenie by znamenalo dodatočný príjem do štátnej kasy v objeme 50 miliónov eur ročne.

 

Vážny predložil pozmeňujúci návrh k novele zákona, ktorou sa má na Slovensku zaviesť ročné zúčtovanie sociálnych odvodov. Vymeriavací základ navrhoval zvýšiť dočasne v rokoch 2019 a 2020. Prijatím tohto návrhu by sa podľa Vážneho vytvorila dostatočne dlhá lehota na zavedenie navrhovaných zmien do praxe, čo by pre Sociálnu poisťovňu (SP) znamenalo priestor na prípravu a kvalitnú realizáciu ročného zúčtovania. Zabezpečili by sa však aj vyššie príjmy štátu.

 

Návrh kritizoval opozičný poslanec Jozef Mihál (nezaradený), ktorý hlasoval proti. Počas hlasovania na výbore sa napríklad zdržala aj koaličná poslankyňa Jana Vaľová (Smer-SD). "Chcem sa s týmto návrhom ešte bližšie oboznámiť, pretože sú tam veci a dôvody, ktoré mi nie sú celkom jasné, takže určite, ak bude predložený návrh do pléna, budem mať k tomu jasnejšie stanovisko," zdôvodnila Vaľová.

 

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) v súvislosti s Vážneho návrhom na výbore uviedol, že boli urobené prepočty a analýzy, pričom dôsledky nie sú profitom pre rezort práce, ale pre štátny rozpočet.

 

Novelou zákona o sociálnom poistení sa bude zaoberať na aktuálnej schôdzi parlament. Návrh na zvýšenie vymeriavacieho základu môže byť ešte predložený v pléne. Predpokladá to aj Vaľová. "Uvidíme, nechajme sa prekvapiť," dodala Vaľová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies