Matovič: Ak Smer rómsku reformu zasekne, odchod Polláka by bol prirodzený

NETKY.SK • 3 Január 2014, 09:59 • 2 min
Matovič: Ak Smer rómsku reformu zasekne, odchod Polláka by bol prirodzený

BRATISLAVA - Všetky doterajšie vlády riešili problematiku rómskeho etnika sociálnou korupciou. Nešli po koreni, iba dávali sociálne dávky, aby sa dosiahol sociálny zmier. V bilančnom rozhovore pre TASR to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý tvrdí, že nominácia Petra Polláka na post vládneho splnomocnenca pre rómske menšiny bol zodpovedný krok.

slovakia

left justify in out

"Keď sme videli naskytnutú možnosť, bolo by od nás nezodpovedné nechopiť sa jej. Môže to dopadnúť tak, že sa Smer-SD zasekne a nepustí už ďalej nič. Potom by bolo prirodzené, aby Peter odišiel a nerobil im tam šaša," myslí si Matovič. S pôsobením Polláka je však zatiaľ spokojný. "Keď to zoberiem tak, že jeho reálna právomoc je poradca vlády, tak si myslím, že robotu si robí dobre," poznamenal.

Za doteraz najvážnejší krok považuje schválený zákon o dávkach v hmotnej núdzi. "Bol to Petrov návrh s tým, že ak chceme, aby majorita bola ochotná financovať rozvojové projekty, tak si treba pýtať od ľudí v hmotnej núdzi, aby si dávku odpracovali. Bol to dosť odvážny návrh a dupľom, ak s ním prišiel Róm. V prístupe k sociálnym dávkam je to až revolúcia," tvrdí Matovič.

Na margo kritikov, podľa ktorých ide celá rómska reforma pomaly, poznamenal, že Pollák ju sám urýchliť nedokáže. "On nie je minister ani poslanec vládnej strany, ktorá má väčšinu v parlamente. Rýchlosť záleží na strane Smer-SD," upozornil šéf OĽaNO. Zároveň priznáva, že OĽaNO si otázku, kto vlastne na prípadný neúspech reformy doplatí, kládlo od začiatku. "Išli sme do toho aj s týmto rizikom. Vzhľadom na to, že Peter je prvý Róm v parlamente a berie túto tému osobne, chcel som mu maximálne pomôcť, aby mal šancu čo najviac zlepšiť vzťah medzi majoritou a rómskou komunitou," vysvetlil.

Matovič je zároveň presvedčený, že funkcia Polláka poslancom OĽaNO v kritike vlády nijako nebráni. "Keď bolo odvolávanie premiéra, išli sme jediní do ostrého aj fyzického konfliktu. Keď sa dohodnem aj s čertom - diablom na dobrej veci, prečo by som ho v jeho hriechoch nemal kritizovať?" dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies