Matka utýranej Lucky bude stíhaná väzobne!

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 14:59 • 2 min
Matka utýranej Lucky bude stíhaná väzobne!

BRATISLAVA - Alexandra Hrotáková - matka utýranej maloletej Lucky bude stíhaná väzobne. Rozhodol o tom dnes sudca Okresného súdu Bratislava II, keď obvinenú zobral do väzby z dôvodu možného úteku.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie je právoplatné, keďže aj právny zástupca Alexandry H. a aj dozorujúci prokurátor sa vzdali práva odvolania sa na vyšší Krajský súd v Bratislave (KS). TASR o tom dnes informoval hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. Krajská prokuratúra (KP) v Bratislave podala návrh na väzobné stíhanie matky utýranej Lucky v stredu 29. mája. Alexandru Hrotákovú v pondelok (27. 5.) prepustili na slobodu, avšak krátko na to ju polícia zadržala a obvinila z trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby.

KP podala návrh na väzbu zo všetkých troch dôvodov - teda nielen možného úteku, ale aj ovplyvňovania svedkov a možného pokračovania v trestnej činnosti. TASR o tom v stredu informoval námestník a hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave René Vanek. Obvinená je z paragrafu 208, kde je sadzba v prípade dokázania viny pred súdom od troch do sedem rokov odňatia slobody.

Alexandru Hrotákovú pôvodne v pondelok prepustili na slobodu, keď si vo väzbe odpykala sedemmesačný trest, na ktorý ju pôvodne Okresný súd Bratislava II odsúdil za neoprávnené poberanie prídavkov na mŕtve dieťa a za pokus o vstup do cudzieho bytu bez vedomia majiteľa. Matka však na slobode dlho nepobudla. Po prepustení z väzby ju už v pondelok zadržala polícia a obvinila zo spomínaného trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby.

Nižší súd síce Alexandru H. trestným rozkazom odsúdil na sedem mesiacov väzenia, dozorujúcemu prokurátorovi sa však tento trest pôvodne zdal mierny. Príslušný prokurátor podal voči trestnému rozkazu koncom apríla odpor, prokurátor však odpor vzal v pondelok späť, a to znamenalo, že na utorok naplánované hlavné pojednávanie v tejto veci bolo zrušené.
 

Alexandra Hrotáková sa pred súdom dávnejšie priznala, že proti výške trestu nemala námietky. Poberala prídavky na mŕtvu Lucku od decembra 2009 do augusta 2012, spolu vo výške takmer 730 eur. Podľa jej obhajcu Igora Schweighofera sa k tomu bližšie nevyjadrila, iba priznala vinu. Uviedol to na súde koncom apríla. "Vrátila sa preto, lebo bola tehotná a nemala veci pre seba. Bývať tam nešla, len potrebovala veci pre seba," vysvetlil obhajca pokus obvinenej o vstup do bytu.

Z týrania svojich blízkych obvinila polícia Alexandrinho manžela Juraja Hrotáka Údajne to neprežila malá Lucka, ktorej približne tri roky mŕtve telo našli policajti vlani v lete v byte, v ktorom bývala jej rodina. "Pre trestný čin týrania blízkej a zverenej osoby a prečin neoprávneného zásahu do práv k domu, bytu alebo k nebytovému priestoru je naďalej trestne stíhaný Juraj H. Ten sa nachádza vo výkone trestu odňatia slobody za iný trestný čin," informovala Kurucová. V apríli si však trest za inú činnosť odpykal a v súčasnosti je vo väzbe práve v kauze maloletej Lucky. Jurajovi Hrotákovi hrozí trest odňatia slobody na sedem až 15 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies