Matečná: SR na čele EÚ bude žiadať aj neštandardné riešenia krízy s mliekom

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 08:40 • 2 min
Matečná: SR na čele EÚ bude žiadať aj neštandardné riešenia krízy s mliekom

BRUSEL - Slovensko si uvedomuje, že do nástupu jeho predsedníctva na čele Rady EÚ sa nepodarí vyriešiť krízovú situáciu v Európe na trhu s mliekom, bravčovým mäsom a inými potravinárskymi komoditami. Ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná na zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo v Luxemburgu uviedla, že Slovensko sa bude snažiť presadiť aj menej štandardné riešenia tejto krízy.

slovakia

left justify in out

Matečná, ktorá sa od nástupu do svojej funkcie po prvýkrát zúčastnila na zasadnutí Rady ministrov, v rozhovore pre TASR uviedla, že aj dnešné rokovania v Luxemburgu využila na osobné stretnutia s ministrami viacerých štátov a rozhovory o našej príprave na polročné predsedníctvo v EÚ v oblasti agropolitiky.

 

Uviedla, že na bilaterálnej úrovni mala stretnutie s ministrami poľnohospodárstva z Francúzska, Poľska a Rakúska. Okrem toho prebehlo aj viacero neformálnych stretnutí so šéfmi agrorezortov z ďalších členských krajín.

 

"Keď túto tému prevezmeme, počas nášho predsedníctva sa budem snažiť, aby sme zatlačili na Európsku komisiu, aby našla aj neštandardné riešenia tejto krízy," zdôraznila ministerka.

 

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan dnes upozornil členské krajiny, že každá z nich sa musí najskôr spoľahnúť na svoje možnosti a rezervy a až potom sa situácia na trhu s mliekom a bravčovým mäsom bude riešiť na celoeurópskej úrovni.

 

Komisár Hogan po rokovaní ministrov poľnohospodárstva v Luxemburgu zároveň oznámil, že nový jednotný rámec pre programy distribúcie ovocia, zeleniny a mlieka na školách začne fungovať od augusta 2017. Schému navrhnutú Európskou komisiou, ktorá predvída vyčlenenie 250 miliónov eur ročne z rozpočtu EÚ, už odobril aj Európsky parlament. Účasť pre členské štáty EÚ bude aj naďalej dobrovoľná.

 

Program distribúcie mlieka škôl v krajinách EÚ bol zavedený v roku 1977, podobná schéma pre rozdeľovanie ovocia platí od roku 2009. Mliečny program má dosah na približne 20 miliónov detí ročne a z prísunu ovocia a zeleniny profituje okolo 10 miliónov európskych školákov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies