Matečná: Slovensko má vysoko kvalitné vína, na ktoré môžeme byť hrdí

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 14:41 • 2 min
Matečná: Slovensko má vysoko kvalitné vína, na ktoré môžeme byť hrdí

BRATISLAVA - Slovensko má kvalitné vína, na ktoré môžeme byť hrdí. Uviedla to šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) na minulotýždňovom stretnutí so zástupcami Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.

slovakia

left justify in out

Vinársky sektor je podľa nej jeden z najlepšie fungujúcich v slovenskom poľnohospodárstve. Ako dnes o stretnutí ďalej informoval Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu MPRV, na Slovensku sa zachováva trend výroby vín najvyššej kvality, ktoré tvoria viac ako 85 % z celkovej produkcie. Vinári spracovávajú takmer výlučne slovenské hrozno. V roku 2015 vyprodukovali vinári viac ako 51.000 ton hrozna na ploche 15.000 hektárov.

 

Vinári a vinohradníci na stretnutí s ministerkou podľa Feika otvorili témy nekalých obchodných praktík, administratívnych prekážok pri vyplácaní financií z programu rozvoja vidieka, ale aj následkov mrazov. Kontroly Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR odhalili viacero prípadov, kedy bol geografický pôvod v rozpore s deklaráciou pôvodu krajiny Slovensko. Rovnako kontroly odhalili v niektorých prípadoch aj výrazný prídavok repného cukru.

 

Ako uviedli na stretnutí vinári a vinohradníci, zväz investuje nemalé prostriedky do podpory konzumácie kvalitných slovenských vín a falšovanie krajiny pôvodu vín kvalitu ničí.

 

Ministerka Matečná sa podľa Feika bude prostredníctvom Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) zasadzovať o zníženie administratívnej záťaže pri poukazovaní platieb. Takisto prisľúbila podporu pri odškodnení vinohradníkov, ktorých postihli jarné mrazy. Napriek tomu, že vinohradníci sa snažili prvé dni chrániť vinohrady rôznymi spôsobmi, najmä zadymovaním, postihnuté boli najmä nitrianska oblasť a malokarpatská oblasť.

 

Takmer bez problémov sú lokality na východe Slovenska. Z celkovej výmery obhospodarovaných vinohradov je odhadovaná škoda 40 až 50-%, miestami až 80-%. Predbežne vyčíslené priame škody na tržbách dosahujú 8,4 milióna eur. Údaje nie sú konečné, naďalej pokračuje zber údajov, ale aj inventarizácia porastov od poškodených poľnohospodárskych subjektov.

 

V roku 2015 dosiahol zahraničný obchod v komodite víno negatívne obchodné saldo vo výške 47,41 milióna eur. Export dosiahol hodnotu 16,06 milióna eur, pričom kľúčovým cieľovým trhom bola Česká republika. Dovoz vína dosiahol hodnotu 63,47 milióna eur. Najvýznamnejšími dodávateľmi vína boli Maďarsko (10,1 milióna eur), Česká republika (6,7 milióna eur), Španielsko (6,3 milióna eur) a Taliansko (5,7 milióna eur).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies