Matečná: Riešenie mliečnej krízy by nemalo mať dopad na rozpočet

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 12:39 • 2 min
Matečná: Riešenie mliečnej krízy by nemalo mať dopad na rozpočet

BRATISLAVA - Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná chce, aby riešenie mliečnej krízy nemalo dodatočný dopad na štáty rozpočet.

slovakia

left justify in out

"Opatrenia na riešenie krízy musia byť takého charakteru, aby sa dali uskutočniť zvnútra agrorezortu, a aby nevyvolávali požiadavky na zdroje zo štátneho rozpočtu," uviedla Matečná v stanovisku pre agentúru SITA. Opatreniami, ktoré by mali pomôcť pri riešení problému mlieka a jeho prebytkov, sa bude zaoberať pracovná skupina zriadená ministerkou. Podľa Matečnej je tiež potrebné zamerať sa na propagáciu mliečnych výrobkov a zapracovať na budovaní spotrebiteľského patriotizmu.


Rada Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka navrhla okrem vytvorenia pracovnej skupiny aj ďalšie opatrenia. Podľa nej treba zabrániť dovozu mlieka a mliečnych výrobkov za dumpingové ceny, zvýšiť podiel slovenského mlieka v obchodnej sieti, realizovať propagačné a informačné aktivity a podporiť aktivity súvisiace so zvýšením spotreby mlieka a mliečnych výrobkov v školách a verejnom stravovaní. Riešenie tiež vidí v kompenzácií strát prvovýrobcov, zavedení systému podpory prvovýroby mlieka, či umožnení predaja nadprodukcie mlieka do štátnych hmotných rezerv.


Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka tvrdí, že budúcnosť sektoru prvovýroby a spracovania mlieka na Slovensku je ohrozená, čo ovplyvní aj zamestnanosť v týchto a nadväzujúcich sektoroch. Podľa zväzu sa výrobu mlieka chystá ukončiť asi 20 podnikov, ktoré chovali takmer štyritisíc kráv s produkciou takmer 30 miliónov kilogramov mlieka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies