Martonyi: Cieľom šéfov diplomacií V4 je podporiť Ukrajinu v prekonaní krízy

NETKY.SK • 27 Február 2014, 19:48 • 2 min
Martonyi: Cieľom šéfov diplomacií V4 je podporiť Ukrajinu v prekonaní krízy

BUDAPEŠŤ - Cieľom dvojdňovej pracovnej cesty ministrov zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (V4) na Ukrajinu je podporiť túto krajinu v prekonaní krízy a napomôcť tamojší demokratizačný proces, vyhlásil dnes v Budapešti pred odletom do Kyjeva pre agentúru MTI šéf maďarskej diplomacie János Martonyi.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na ceste sa spolu s Martonyim zúčastnia slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek a predstaviteľ poľskej diplomacie. Zástupcovia V4 sa v piatok stretnú v ukrajinskom hlavnom meste s najvyššími ústavnými činiteľmi Ukrajiny a v Donecku s tamojším gubernátorom, ako aj s predstaviteľmi ruského spoločenstva.
     

"Česko, Poľsko, Maďarsko a Slovensko majú v tejto situácii mimoriadnu zodpovednosť. Šéfovia diplomacií štvorky cestujú na Ukrajinu, aby pomohli v demokratizačnom procese a v čo najskoršom vyriešení ťažkej situácie," konštatoval Martonyi, ktorý zdôraznil, že najdôležitejšie je, aby pokračovali prípravy na májové predčasné prezidentské voľby.
      

Krajiny V4 chcú podľa jeho vyjadrenia dať najavo to, čo zdôraznili v komuniké prijatom v pondelok v Budapešti: že im záleží na zachovaní celistvosti, suverenity a nezávislosti Ukrajiny. "Takej krajiny, ktorá si ctí demokraciu, princípy právneho štátu, vrátane ľudských a menšinových práv," dodal šéf maďarskej diplomacie.
      

Martonyi vyjadril presvedčenie, že návšteva predstaviteľov V4 bude príležitosťou aj na vyjadrenie obáv z udalostí na Kryme a že si kríza už nevyžiada žiadne obete.
      

V sobotu maďarský minister zahraničných vecí navštívi Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies