Maroš Žilinka vysvetľuje, prečo nepodal návrh na rozpustenie strany ĽSNS

NETKY.SK • 8 August 2022, 18:7 • 2 min
Maroš Žilinka vysvetľuje, prečo nepodal návrh na rozpustenie strany ĽSNS

BRATISLAVA - Na Generálnu prokuratúru sa zniesla po oznámení nepodania tohto návrhu spŕška kritiky zo strany predstaviteľov vládnej koalície.

slovakia

left justify in out

Politická strana ĽSNS nemá reálny potenciál a príležitosť zrealizovať politické zmeny ohrozujúce demokraciu, a teda nehrozí bezprostrednosť rizika pre demokraciu. Vyplýva to zo stanoviska Generálnej prokuratúry (GP) SR k dôvodom nepodania žaloby na rozpustenie tejto politickej strany. TASR ho poskytol hovorca prokuratúry Dalibor Skladan.

 

Najnovšie: Milan Krajniak o tom, v čom SaS dnes klamala o jeho ministerstve. Zverejnil aj dôkazy

 

img

 

„Strana ĽSNS a jej aktivity, prezentácia a činnosť prešli, zvlášť po citovanom rozhodnutí Najvyššieho súdu SR, vývojom a v súčasnom spoločensko-politickom systéme strana už nepodáva a neprezentuje obraz o takom spoločenskom modeli, ktorý by bol v rozpore s ponímaním demokratickej spoločnosti," dodáva GP SR.

 

Pripomenula, že po rozsudku súdu si dala strana zapísať nové stanovy, ktoré neobsahujú žiadne ciele, ktorých snahou by bolo podkopať alebo zrušiť slobodný demokratický poriadok.

 

img

 

GP SR konštatuje, že boli zohľadnené aj také kritériá, ako veľkosť strany, rozkol v strane, koaličný potenciál, počet poslancov v Národnej rade SR, ale aj takzvaný výtlak. „Na tejto skutočnosti nemôžu nič zmeniť ani verejne známe právoplatné odsúdenia predstaviteľov strany za skutky spáchané pred vyhlásením prvého rozsudku Najvyššieho súdu SR o zamietnutí žaloby na rozpustenie ĽSNS a právne posúdené ako 'prečiny', ktoré sú pričítateľné politickej strane. Tieto síce môžu vyvolať zrozumiteľné obavy, ale nedosahujú úroveň bezprostredného ohrozenia demokracie a ústavnosti," uviedla Generálna prokuratúra. 

Súvisiace: Alojz Baránik: Žilinka musí skončiť, je za ním Fico



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona