AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Ruské rakety zasiahli evakuačnú trasu pri meste Irpiň. Zomreli aj deti

NETKY.SK • 6 Marec 2022, 10:34 • 2 min
AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Ruské rakety zasiahli evakuačnú trasu pri meste Irpiň. Zomreli aj deti

KYJEV - Situácia súvisiaca s Ukrajinou je stále napätá. Pozrite si aktuálny prehľad najdôležitejších správ.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 6. 3. 20:17

 

Rusi v nedeľu ostreľovali okolie mesta Irpiň, severozápadne od Kyjeva. Rakety dopadli aj na cestu, po ktorej utekali civilisti. Podľa miestnych úradov tam zomrelo niekoľko ľudí, medzi nimi aj dve deti. V čase útoku bolo na mieste niekoľko zahraničných novinárov, ktorí sprostredkovali videá z útoku. 

 

 

 

 

Aktualizácia 6. 3. 18:10

 

Ukrajinské úrady v nedeľu potvrdili, že neúspešný bol aj druhý, nedeľný, pokus o evakuáciu civilistov z juhoukrajinského prístavného mesta Mariupoľ, ktoré je obkľúčené ruskými jednotkami.

 

Spravodajská televízia CNN, monitorovaná agentúrou TASR, citovala z vyjadrenia Pavla Kyrylenka, šéfa administratívy Doneckej oblasti, ktorý informoval, že konvoj s evakuantmi ani v nedeľu nemohol opustiť mesto.

 

„Rusi začali preskupovať svoje sily a intenzívne ostreľovať mesto. Je mimoriadne nebezpečné evakuovať ľudí v takýchto podmienkach,“ napísal Kyrylenko na Facebooku. Konvoj s humanitárnou pomocou, ktorý dnes odišiel z mesta Záporožie (Zaporižžia) smerom na Mariupoľ, ešte nedorazil do cieľa a momentálne je na ceste,“ informoval Kyrylenko.

 

img

 

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v nedeľu na sieti Twitter zverejnil sériu príspevkov, v ktorých potvrdil, že pokus o evakuáciu civilistov z Mariupoľu opäť nebol úspešnýMVČK deklaroval, že jeho tímy zostávajú v meste a sú pripravené pomôcť pri ďalších pokusoch o evakuáciu – „ak strany dosiahnu dohodu, ktorú však musia implementovať a rešpektovať oni sami“.

 

Ľudia v Mariupole a na iných miestach po celej Ukrajine zažívajú zúfalé situácie, upozorňuje MVČK. Pripomína, že civilistov treba chrániť, nesmú byť cieľom. Ľudia súrne potrebujú vodu, jedlo, prístrešie. Základ pre prežitie,“ dodal MVČK, ktorý zdôraznil, že „potrebujeme bezpečnostné záruky, aby sme im mohli priniesť pomoc“.

 

Zo zodpovednosti za zmarenie už dvoch pokusov o evakuáciu civilistov z ukrajinského prístavného mesta, ktoré je obkľúčené ruskými jednotkami, obvinil ruský prezident Vladimir Putin Ukrajinu. Podľa Putina Ukrajina neplní dohody o podmienkach evakuácie a dohodnuté humanitárne prímerie využíva na preskupenie svojich síl. Putin to vyhlásil v telefonickom rozhovore, ktorý v nedeľu absolvoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

 

Aktualizácia 6. 3. 16:31

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu upozornil, že ruské jednotky sa chystajú ostreľovať ťažkými zbraňami Odesu, historické prístavné mesto na pobreží Čierneho mora. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP.

 

„Chystajú sa ostreľovať Odesu. Odesu!“ uviedol najvyšší ukrajinský predstaviteľ vo videoposolstve. „Rusi vždy chodievali do Odesy. A vždy v Odese pocítili len vrúcnosť. Len srdečnosť. A teraz? Bomby na Odesu? Delá na Odesu? Rakety na Odesu? Bude to vojnový zločin. Bude to historický zločin,“ zdôraznil Zelenskyj.

 

img

 

Ruské vojská od začiatku svojej invázie z 24. februára úspešne postupujú po území južnej Ukrajiny, kde už zabrali mesto Cherson a obkľúčili prístavné mesto Mariupoľ, avšak Odesu doposiaľ pri svojom ťažení do veľkej miery obchádzali.

 

Odesa je kozmopolitné prístavné mesto na čiernomorskom pobreží južnej Ukrajiny. Má takmer milión obyvateľov hovoriacich po rusky i po ukrajinsky a žije tam aj bulharská či židovská menšina.

 

​Aktualizácia 6. 3. 14:40

 

Ruské rakety úplne zničili letisko v meste Vinnycia na strednej Ukrajine, uviedol v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. „Práve som bol informovaný o raketovom útoku na Vinnyciu. Osem rakiet. Letisko bolo úplne zničené,“ povedal Zelenskyj.

 

Ukrajinský prezident v novom videopríhovore opäť vyzval Severoatlantickú alianciu (NATO), aby nad Ukrajinou vyhlásila bezletovú zónu, píše stanica Sky News. „Zabezpečte humanitárnu bezletovú zónu," povedal. „Toto je vaša humanitárna povinnosť – chrániť nás, chrániť ľudí. Dokážete to spraviť. Ak to nespravíte, ak nám neposkytnete aspoň (bojové) lietadlá, aby sme sa mohli brániť, tak môžeme dospieť k jedinému možnému záveru – že chcete, aby nás pomaly zabili,“ povedal Zelenskyj.

 

img

 

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu vyhlásil, že akákoľvek krajina, ktorá vyhlási bezletovú zónu nad Ukrajinou, sa priamo zapojí do ozbrojeného konfliktu s Ruskom. NATO v piatok odmietlo výzvy ukrajinských činiteľov na zriadenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že jeho aliancia nebude zasahovať do tohto konfliktu z obavy z priamych zrážok s Moskvou, ktoré by mohli prerásť do širšieho konfliktu.

 

Aktualizácia 6. 3. 13:25

 

Druhý pokus evakuovať civilistov z obliehaného Mariupoľu zlyhal, pretože ruská armáda údajne nedodržala dohodnuté prímerie a toto ukrajinské mesto stále ostreľuje. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa ukrajinského ministerstva vnútra Antona Geraščenka.

 

Plánované evakuácie civilného obyvateľstva cez dohodnuté humanitárne koridory nie sú momentálne možné v dôsledku ruských útokov, napísal Geraščenko prostredníctvom aplikácie Telegram.

 

Podľa predstaviteľa separatistickej samozvanej Doneckej ľudovej republiky však dohodnuté prímerie porušujú ukrajinské bezpečnostné zložky, informovala medzičasom stanica Sky News s odvolaním sa na ruskú agentúru Interfax.

 

Pôvodný článok: 

 

Ukrajinské prístavné mesto Mariupoľ, momentálne obkľúčené ruskými jednotkami, v nedeľu oznámilo, že sa znovu pokúsi o evakuáciu svojho civilného obyvateľstva, keďže sobotný pokus sa v dôsledku porušenia prímeria nepodaril.

 

„Od 12:00 (11:00 SEČ) sa začne evakuácia civilného obyvateľstva,“ uviedli predstavitelia mesta vo vyhlásení. Avizovaný odsun civilistov umožňuje prímerie dohodnuté s vojskami spadajúcimi pod ruské velenie, ktoré Mariupoľ držia v obkľúčení.

 

 

Zástupca mariupoľského starostu Serhej Orlov pre rozhlasovú stanicu BBC uviedol, že humanitárne prímerie na evakuáciu civilistov z mesta netrvalo v sobotu viac ako 30 minút. Kým však Ukrajinci tvrdia, že prímerie porušili ruské jednotky, Moskva deklarovala, že „obyvateľstvo týchto miest je nacionalistickými formáciami využívané ako živý štít“.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Oznámili dátum konania tretieho kola mierových rokovaní

 

Prímerie malo v sobotu trvať päť hodín a dohliadať naň mal Červený kríž. Orlov však vyhlásil, že jeho mesto bolo pod „neustálou paľbou“ už krátko po tom, čo prímerie malo začať platiť. Terčom útokov boli školy, škôlky i autobusy, ktoré mali slúžiť na evakuáciu civilistov.

 

 

Mariupoľský starosta Vadym Bojčenko tvrdí, že jeho mesto čelí „humanitárnej blokáde“, pretože bolo kompletne odrezané od technickej infraštruktúry. Ruské jednotky podľa neho prerušili všetkých 15 elektrických vedení do mesta a Mariupoľ je bez elektriny už päť dní.

 

Južná Kórea dnes informovala, že uvalí sankcie na Bielorusko za to, že podporuje Rusko v jeho invázii. Podľa juhokórejského ministerstva zahraničia obmedzia export pre Bielorusko. 

 

K téme: Izraelský premiér sa stretol s Putinom. Po rokovaní odletel do Berlína

 

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj oznámil, že v nedeľu telefonoval so svojím americkým náprotivkom Joe Bidenom. Na Twitteri len krátko potvrdil, že hovorili o finančnej podpore a sankciách proti Rusku. 

 

img

 

Vysoký komisár OSN pre utečencov, Filippo Grandi povedal, že Ukrajinu už opustilo približne 1,5 milióna obyvateľov. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona