Ukrajina žiada vysvetlenie Bidenových výrokov

NETKY.SK • 11 Jún 2022, 16:20 • 2 min
Ukrajina žiada vysvetlenie Bidenových výrokov

KYJEV – Ukrajina nesúhlasí so slovami amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý naznačil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebral hrozbu prichádzajúcu zo strany Ruska pred začiatkom invázie na Ukrajinu dostatočne vážne. TASR správu prevzala z agentúry DPA a stránky BBC.

slovakia

left justify in out

Biden v piatok na podujatí v Los Angeles povedal, že Spojené štáty mali dôkazy o zámere ruského prezidenta Vladimira Putina vpadnúť na Ukrajinu. „(Putin) šiel na hranice. O tom nebolo pochýb. Zelenskyj o tom to nechcel počuť, takisto ako mnoho ďalších. Rozumiem, prečo to nechceli počuť,“ podotkol prezident USA s tým, že Putin nakoniec na Ukrajinu vpadol.

 

img

 

K téme: Zelenskyj nechcel počuť naše varovania, uviedol Biden

 

Hovorca ukrajinského prezidenta Serhij Nykyforov však toto Bidenovo tvrdenie v sobotu odmietol. Podľa BBC uviedol, že v tom čase Zelenskyj tri alebo štyrikrát telefonicky hovoril s Bidenom, pričom si vymenili názory a podrobné hodnotenia situácie. „Slová ‚nikto o tom nechcel počuť‘ určite potrebujú vysvetlenie,“ povedal Nykyforov.

 

Pre internetové noviny Liga.net Nykyforov pripomenul, že Zelenskyj opakovane vyzýval zahraničných partnerov na preventívne uvalenie sankcií s cieľom prinútiť Rusko k stiahnutiu svojich jednotiek, ktoré sa už nachádzali v pohraničí s Ukrajinou.

 

img

 

Zelenského poradca Mychajlo Podoľak v reakcii na Bidena povedal, že Ukrajina pochopila, že Rusko plánuje inváziu a pripravuje sa na ňu – otázkou bol rozsah útoku. Podľa neho je „absurdné“ obviňovať teraz Ukrajinu, vzdorujúcu agresorovi viac ako 100 dní, ak kľúčové krajiny nedokázali preventívne zastaviť Rusko. Dodal, že Zelenskyj vnímal varovania, ale rozsah ruskej invázie „šokoval mnohé krajiny vrátane našich partnerov“.

 

Možno vás zaujme: Scholz vyzval EÚ, aby začala prístupové rokovania so Severným Macedónskom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies