Marek Eštok na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii: Súčasné bezpečnostné výzvy si vyžadujú intenzívny dialóg

NETKY.SK • 18 Február 2024, 10:30 • 2 min
Marek Eštok na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii: Súčasné bezpečnostné výzvy si vyžadujú intenzívny dialóg

Slovenskú republiku zastupoval na tohtoročnej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v Mníchove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Marek Eštok. Počas dvojdňového pracovného programu (16. – 17. februára 2024) sa zúčastnil jednotlivých diskusií a absolvoval bilaterálne stretnutia so zahraničnými partnermi.

slovakia

left justify in out

„V súčasnosti je najväčším reálnym rizikom pre krajiny, že sa ocitnú v patovej situácii, ktorá už nie je o tom, kto získa viac, ale o tom, kto menej stratí,“ je úvodným mottom výstupnej správy jubilejného 60. ročníka pravidelnej konferencie o transatlantickej a globálnej bezpečnostnej politike, na ktorej sa stretli zástupcovia zo 120 krajín sveta.

Štátny tajomník M. Eštok diskutoval počas jedného z najvýznamnejších podujatí medzinárodnej politiky s viacerými partnermi. V rozhovoroch zdôraznil: „Súčasné globálne bezpečnostné výzvy si vyžadujú náš intenzívny dialóg.“ 

Marek Eštok rokoval v rámci série bilaterálnych stretnutí s americkým námestníkom ministra zahraničných vecí pre európske a eurázijské záležitosti Jamesom O´Brienom, výkonným podpredsedom Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Marošom Šefčovičom, s prezidentkou Gruzínska Salome Zurabišviliovou, prezidentom Českej republiky Petrom Pavlom či s novým francúzskym ministrom pre európske záležitosti Jeanom-Noelom Barrotom, s ktorým sa zároveň dohodli na ďalšom stretnutí v Bruseli.

Mníchovská bezpečnostná konferencia sa koná každoročne v Mníchove od roku 1963. Ide o najväčšie podujatie svojho druhu na svete. Podujatí sa zúčastňujú hlavy štátov, vlád, medzinárodných organizácií, ministri, poslanci, vysokí predstavitelia ozbrojených síl, vedy, občianskej spoločnosti, podnikateľov a médií.

Cieľom konferencie je budovať dôveru a prispievať k mierovému riešeniu konfliktov udržiavaním dialógu v rámci medzinárodného bezpečnostného spoločenstva. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: MZV SR, Foto: Vpravo Marek Eštok na stretnutí s Marošom Šefčovičom. (www.mzv.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies