Manželia Börjlindovci navštívili Bratislavu, fanúšikom predstavili aj novinku Temný úsvit

NETKY.SK • 6 November 2015, 11:38 • 2 min
Manželia Börjlindovci navštívili Bratislavu, fanúšikom predstavili aj novinku Temný úsvit

BRATISLAVA - Autori Cilla a Rolf Börjlindovci, ktorí sa do povedomia čitateľov a čitateliek zapísali úspešnými trilermi Skočný príliv (2012) a Tretí hlas (2013) zavítali na Slovensko. Vo štvrtok sa s fanúšičkami a fanúšikmi stretli napríklad v jednom z bratislavských kníhkupectiev. Počas zhruba hodinovej besedy spojenej s autogramiádou priblížili proces tvorby a predstavili svoju najnovšiu knihu Temný úsvit.

slovakia

left justify in out

Dvojica autorov sa od začiatku snaží, aby ich romány boli pútavé a vizuálne. „Chceme, aby sa naše knihy ľahko predstavovali a máme radi zvraty a rýchly spád deja,“ povedali manželia počas besedy. Pri písaní trilógie sa podľa vlastných slov snažili vyhnúť prostrediu klasickej policajnej stanice. „Nechceli sme vytvoriť klasické prostredie policajnej stanice s policajným vyšetrovacím tímom, to sme robili predtým vo filmových scenároch. Chceli sme tam ľudí, ktorí budú mať svoje tajomstvá a ktorí budú na rôznej úrovni spoločenského rebríčka, v rôznom veku, rôzneho pohlavia a budú mať iné životné skúsenosti. Nechceli sme klasické bežné postavy, ktoré sú typické pre tento žáner,“ priblížila Cilla.


Ako priznali, na začiatku tvorivého procesu nemali celkom premyslenú dejovú líniu celého príbehu. „Nemali sme rozplánované všetky tri knihy. Začali sme s prvou a nehovorím, že to bolo ľahké, ale boli sme plní elánu, a keď sme ju dopísali a držali v rukách, bol to fantastický pocit, boli sme šťastní. A potom bolo treba napísať ďalšiu knihu, bolo to ťažké. Na takú knihu máme približne pol roka a dva-tri mesiace strávime takzvaným ničnerobením, len sa pripravujeme a celé to potom musíme napísať za zvyšné tri mesiace. Ale keď naše knihy čítate, máte pocit, že boli naplánované od úplného začiatku, lebo to, čo sa začalo v prvej, sa postupne rozuzlí v druhej alebo tretej,“ uviedol Rolf.


Pri písaní kníh dvojica využívala vo veľkej miere skúsenosti z tvorby scenárov. „Práca scenáristu a spisovateľa je podobná - my využívame to, čo sme sa naučili pri písaní scenárov. Na začiatku si musíme presne povedať, o čom chceme písať, vytvoriť príbeh a postavy, vymyslieť pútavý začiatok a prekvapivý koniec knihy a takisto si ujasniť, aké zvraty a zápletky sa budú v knihe vyskytovať. V tomto štádiu kreatívneho procesu sa veľmi veľa rozprávame, a keď dáme túto štruktúru dokopy, tak máme celý dej, pozostávajúci z jednotlivých scén, ktoré si potom štrukturujeme na nástenku a z nej si následne vyberáme, kto chce čo napísať. Keď dokončíme nejakú časť, tak si ju po sebe prečítame, porozprávame sa o tom a prípadne si to opravíme a prepíšeme. Keď máme celú knihu hotovú, tak sa k nej od začiatku vrátime, celú si ju prejdeme a prepíšeme ju, aby pôsobila jednotne, aby prehovárala k čitateľovi jedným jazykom. Toto robíme tak dva - trikrát a nikdy sa pri tom nehádame,“ zasmial sa 72-ročný tvorca. „Vždy však existujú pasáže, ktoré sú náročnejšie na rozpracovanie. Človek musí byť naladený na to, aby tú kapitolu či scénu napísal. Stáva sa, že občas nie som na to tak naladený a Cilla práve áno, tak to píše ona. Ale nebýva zvykom, že by sa ani jeden z nás nechcel ujať nejakej časti príbehu, skôr sa stáva opačná vec, že chceme obidvaja písať to isté, vtedy sa musíme pobiť o to, kto to urobí,“ dodal.


O prvej knižke autorskej dvojice sa veľa písalo v súvislosti s brutalitou v jej úvode. „Je pravda, že prvá scéna prvej knihy je veľmi živá a veľa sa o nej písalo. Pôvodná myšlienka pochádza z čias, keď sme zvažovali príbeh o chlapíkovi, ktorý kráča po pláži a je unavený životom a rozhodne sa, že sa chce zabiť. Vyberie si na to príliv, zahrabe sa do piesku, aby sa nemohol hýbať a čaká. Pointa spočíva v tom, že si vybral zlé načasovanie, a keď sa zahrabal, nastal odliv... Keď sme uvažovali o úvodnej scéne knihy, tak sme rozobrali práve túto, ktorá je svojím spôsobom veľmi krutá a brutálna. Človek je zahrabaný v piesku, nevie sa pohnúť, ešte k tomu ide o tehotnú ženu... No fakt, že je tehotná, má zas význam pre neskorší príbeh,“ vysvetlila Cilla.


Švédska televízia onedlho uvedie kriminálny seriál nakrútený podľa prvej knihy uznávaných autorov. „Minulý týždeň sme dokončili filmovanie televízneho seriálu podľa našej prvej knihy, tento seriál bude mať desať 45-minútových častí a robila to rovnaká producentská firma ako seriál Most. Vo Švédsku by mal byť uvedený niekedy vo februári - marci, uvidíme, či príde aj sem na Slovensko. Potom plánujeme pokračovať s filmovaním druhej a tretej knihy,“ poznamenala autorka. „Donedávna sme písali iba adaptácie a z toho sme už boli unavení. Písať scenár podľa našej vlastnej knihy bolo o niečo optimistickejšie. Najprv sa mi do toho nechcelo, ale Cilla ma napokon presvedčila, aby sme sa na to dali a musím povedať, že to bol napokon veľmi príjemný zážitok - nielen preto, že to bola naša vlastná kniha, ale i autori seriálu boli veľmi milí, neprotestovali voči žiadnym zmenám, ktoré sme navrhli, ale boli sme od začiatku súčasťou procesu výroby, či už išlo o jednotlivé kastingy, stretávali sme sa s hercami, boli sme súčasťou strihania, takže bolo to veľmi príjemné. Teraz začneme pracovať na scenári podľa druhej knihy a uvidíme ako to pôjde ďalej,“ doplnil Rolf, ktorý následne upriamil pozornosť na ich tretiu knihu Temný úsvit, ktorá poukazuje na aktuálne dianie vo švédskej spoločnosti.

 

„Tému tretej knihy nebolo náročné vybrať, keďže pozorujeme aktuálne dianie vo Švédsku. Rezonuje tam konkrétne téma rasizmu, pravicového extrémizmu a čoraz viac silnejúcich nacistických hnutí. Tento trend môžeme pozorovať v celej Európe. V knižke sme chceli určitým spôsobom túto situáciu reflektovať a poukázať na napätie v spoločnosti, ktoré takto vzniká. Táto téma tvorí ústrednú líniu knihy. Na začiatku dôjde k vraždám dvoch malých detí, ktoré nepochádzajú zo Švédska. Začne sa vyšetrovanie, ktoré naznačuje, že by mohlo ísť o nejaký extrémistický čin alebo možno aj nie... A takisto v tejto knihe zobrazujeme ďalšiu aktuálnu tému, a to šírenie nenávisti na internete, ktoré tiež vytvára v spoločnosti veľmi pochmúrne a temné nálady,“ prezradil autor.


Manželia v závere besedy potvrdili, že plánujú na knižný trh uviesť ešte aspoň jeden triler. „Plánujeme napísať ešte aspoň jednu knihu - uvidíme, ako to pôjde ďalej. Momentálne pracujeme na štvrtej knihe, sme vo fáze úvodných rozhovorov, pričom tá by mala byť hotová niekedy vo februári, nemáme veľa času... Po jej ukončení sa zas vrátime k scenáru podľa našej druhej knihy, potom možno napíšeme piatu knihu a zase sa vrátime k scenáru podľa tretej knihy a tak ďalej. Uvidíme, v každom prípade nechceme hovoriť nič dopredu. Záleží na tom, ako to budeme cítiť, či majú naše postavy čo povedať,“ uzavrela Cilla. Cilla a Rolf Börjlindovci patria medzi najskúsenejších švédskych spisovateľov. Okrem úspešnej trilógie Skočný príliv (2012), Tretí hlas (2013) a Temný úsvit (2014) z ich dielne pochádza i detektívny seriál Hrob a vražda (2004 - 2009). Manželia sú tiež autormi scenárov 26 filmov o Martinovi Beckovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies