Mandelov zdravotný stav sa postupne zlepšuje

NETKY.SK • 30 Júl 2013, 11:25 • 2 min
Mandelov zdravotný stav sa postupne zlepšuje

JOHANNESBURG - Zdravotný stav chorého exprezidenta Juhoafrickej republiky Nelsona Mandelu sa "naďalej zlepšuje", ale zostáva kritický aj po takmer ôsmich týždňoch jeho pobytu v nemocnici. Informovala o tom dnes juhoafrická vláda, ktorú citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vláda sa odmietla vyjadriť k víkendovej správe americkej televízie CBS, podľa ktorej 95-ročný Mandela podstúpil nedávno v nemocnici menší operačný zákrok zameraný na odblokovanie dialyzačnej hadice. 

Prezident JAR Jacob Zuma vo vyhlásení na svojej internetovej stránke označil aktuálny Mandelov stav za kritický ale stabilizovaný. Súčasne vyzval verejnosť, aby neustávala v modlitbách za chorého "Madibu", čo je Mandelova tradičná klanová prezývka, a podporili jeho projekt výstavby detskej nemocnice. 

Nelsona Mandelu hospitalizovali v Pretórii 8. júna kvôli opakovanej pľúcnej infekcii; ide o jeho najdlhší pobyt v nemocnici za posledné roky, v poradí už štvrtý od decembra minulého roku.

Niekdajší bojovník proti apartheidu a neskôr prvý černošský prezident JAR (1994-99) sa v priebehu posledného desaťročia už politicky neangažoval. Na verejnosti sa naposledy objavil na finále majstrovstiev sveta vo futbale v Johannesburgu v roku 2010. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies