Málo mladých z domovov študuje na vysokých školách,podľa štátu za to môžu traumy

NETKY.SK • 3 Apríl 2015, 09:41 • 2 min
Málo mladých z domovov študuje na vysokých školách,podľa štátu za to môžu traumy

BRATISLAVA - Vlani študovalo na vysokých školách 69 mladých zo štátnych detských domovov, predvlani 67. Ich počet by mohol by vyšší, ale väčšina z nich sa musí vyrovnávať s viacnásobnými traumami, upozorňuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

slovakia

left justify in out

"Preto potrebujú podporu nielen detských domovov, ale celej spoločnosti. Treba im pomôcť, aby si verili, že dokážu študovať rovnako úspešne ako ich rovesníci," povedala pre TASR Jana Lukáčová z ústredia.

 

V roku 2014 žilo v štátnych detských domovoch vyše 4700 detí, z toho maloletých bolo viac než 4300. Stredné školy s maturitou navštevovalo 205 chovancov.

 

Štát podľa Lukáčovej ponúka mladým z domova rovnaké možnosti na štúdium ako ostatným. V prípade, že sa rozhodnú študovať, ponúka im bonusy. "Mladí dospelí môžu byť v detských domovoch kým študujú, a to maximálne do 27. roku," informovala. Internát, stravu a ďalšie položky súvisiace so štúdiom im hradí detský domov.

 

"Mnohí chovanci však využívajú možnosť získať štipendium od mimovládnych organizácií, napríklad od Úsmevu ako dar, z čoho si hradia študijné materiály či prax," dodala Lukáčová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies