Malí veritelia by podľa Fica v reštrukturalizácii mohli mať viac práv

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 14:25 • 2 min
Malí veritelia by podľa Fica v reštrukturalizácii mohli mať viac práv

BRATISLAVA - Postavenie nezabezpečených veriteľov pri hlasovaní o reštrukturalizačnom pláne, teda oddlžení spoločností by sa podľa premiéra Roberta Fica mohlo posilniť.

slovakia

left justify in out

"Vo veriteľskom výbore, ktorý rozhoduje o pláne reštrukturalizácie, by mali väčšinu nezabezpečení veritelia, teda tí, ktorí nemali svoje pohľadávky zabezpečené, ako to je v prípade bánk," povedal v piatok v súvislosti s kauzou stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a.s. (Váhostav) Fico.

 

Predseda vlády pripomenul už avizované návrhy na riešenie situácie malých a stredných firiem a živnostníkov v procese reštrukturalizácie. Svoje pohľadávky by mohli predať štátnej Slovenskej záručnej a rozvojovej banke za 50 % ich hodnoty, alebo si budú vymáhať zvyšok celého objemu pohľadávok od firiem aj po skončení ich reštrukturalizácie. "Ponúkame, aby to zaplatili banky a my sme schopní dať týmto veriteľom do konca roka 50 % pohľadávok. A potom by sa štát postavil do polohy veriteľa vo vzťahu k reštrukturalizovaným firmám a mohol by tieto svoje pohľadávky aj kapitalizovať," uviedol Fico.

 

Na otázku, či bude Smer riešiť aj veriteľov Váhostavu s neprihlásenými pohľadávkami (môže ich byť približne päťsto), premiér odvetil, že niektoré pohľadávky sa uznajú a niektoré sa neuznajú. "Časť pohľadávok sa neuzná, pretože nie sú doložené, že naozaj existujú," poznamenal Fico. Poukázal na to, že proces reštrukturalizácie je regulovaný zákonom o konkurze a reštrukturalizácii z roku

 

"V roku 2011 bola novelizácia tohto zákona, ktorú predkladala pani Žitňanská a cieľom tejto novelizácie bolo posilniť postavenie zabezpečených veriteľov, teda bánk. Pravica vždy posilňovala postavenie bánk," priblížil premiér. Smer v súčasnom volebnom období schválil v parlamente návrh zákona na posilnenie nezabezpečených veriteľov, prezident ho však vrátil na prerokovanie, ale vládnej strane chýbal jeden hlas na prelomenie veta hlavy štátu. Rozhodujúcu úlohu v reštrukturalizácii podľa predsedu vlády zohráva firma v reštrukturalizácii, veritelia a súd.

 

Fico sa vyhol odpovediam na otázky, akú zodpovednosť vyvodí voči svojmu ministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi, ktorý o problémoch Váhostavu tiež vedel a za tri roky nič neurobil, resp. čo v tejto veci urobil. "Reštrukturalizácia sa dotkla asi päťsto alebo šesťsto firiem na Slovensku a priemerný výnos v reštrukturalizácii pri uspokojovaní pohľadávok je okolo 30 %. Keď sa objavil problém, my naň predsa reagujeme tak, že chceme schváliť zákon, ktorý sa bude dotýkať aj tejto najcitlivejšej reštrukturalizácie, " uviedol Fico. "My reagujeme, my konáme. Ak vznikne v tejto spoločnosti problém, vždy reagujeme, snažíme sa vždy nájsť nejaké riešenie. Takže v žiadnom prípade nám nikto nemôže vyčítať nečinnosť," dodal. To, čo bude v zákone upravené, sa podľa premiéra bude dotýkať aj aktuálnych reštrukturalizácii.

 

Smer navrhol zmeny v procese reštrukturalizácií podnikov až potom, ako na situáciu okolo Váhostavu začali aktívne upozorňovať médiá, opozícia a poškodení veritelia spoločnosti Juraja Širokého. Vládna strana od roku 2012 v parlamente zamietla všetky návrhy opozície na ochranu subdodávateľov pri verejnom obstarávaní a na zmenu podmienok reštrukturalizácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies