Situácia v samosprávach sa vyostruje, Richard Rybníček volá po veľkom štrajku!

NETKY.SK • 19 Máj 2022, 15:18 • 2 min
Situácia v samosprávach sa vyostruje, Richard Rybníček volá po veľkom štrajku!

TRENČÍN - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vstúpilo v súvislosti s návrhmi z dielne rezortu financií od štvrtka do štrajkovej pohotovosti. Obce a mestá vyzvalo, aby napríklad prerušili či obmedzili komunikáciu s ústrednými orgánmi štátnej správy, zabezpečovali realizáciu prenesených kompetencií iba do obdobia, ktoré je finančne kryté dotáciami zo štátu, či symbolicky stiahli pred budovami mestských a obecných úradov obecné vlajky na pol žrde.

slovakia

left justify in out

K štrajkovej pohotovosti Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa v súvislosti s aktuálnymi návrhmi z dielne rezortu financií formálne pridáva aj Únia miest Slovenska (ÚMS) a Združenie samosprávnych krajov (SK 8). TASR o tom informoval prezident ÚMS Richard Rybníček.

 

 

„Už dnes malo minimálne 1 000 až 1 500 primátorov a starostov stáť pred Národnou radou (NR) SR a veľkým protestom dať jasne najavo, čo si o tomto všetkom myslíme. Žiaľ, ZMOS toto neurobil, takže z môjho pohľadu som sklamaný z toho, že ZMOS čaká do konca júna,“ skonštatoval Rybníček.

 

Prečítajte si tiež: ZMOS vstupuje do štrajkovej pohotovosti!

 

Ako dodal, ÚMS bude iniciovať stretnutie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, na stretnutie chce únia pozvať aj vedenie SK 8 a ZMOS.

 

 

„Budeme pani prezidentke vysvetľovať, čo to všetko prinesie pre samosprávy, že ide o ohrozenie služieb predovšetkým pre obyvateľov. Požiadame ju, že v prípade schválenia zákona z rezortu financií parlamentom, aby ho nepodpísala. Sme si vedomí, že zákon v parlamente na druhýkrát prejde. Potrebujeme však na svoju stranu dostať aspoň jedného ústavného činiteľa, ktorý pochopí, že toto, čo momentálne robí vláda a NR SR, je znižovanie konkurencieschopnosti miest a obcí v rámci Európy a zároveň likvidácia samospráv a posilňovanie centralizácie,zdôraznil Rybníček.

 

Vláda SR si podľa neho nesplnila domácu úlohu z programového vyhlásenia, ktorou bola reforma verejnej správy a decentralizácia Slovenska. „Svoju úlohu nezvládla a na celej čiare zlyhala,“ doplnil.

 

Možno vás zaujme: Naštartovaný Matovič! Háda sa so Sulíkom aj s Gröhlingom

 

Ministerstvo financií (MF) SR sa ohradzuje voči tvrdeniam samospráv o znížení ich príjmov po zavedení prorodinných opatrení. Rezort argumentuje dátami k výnosom z podielových daní, pripravenými kompenzačnými opatreniami a poukazuje tiež na prebytok bežných rozpočtov miestnych i krajských samospráv za rok 2021.

 

img

 

„Príjmy samospráv z dane z príjmov fyzických osôb budú aj po zavedení opatrení vyššie oproti pôvodne rozpočtovaným (3,44 miliardy eur), pričom vzrastú na 3,53 miliardy eur. V ďalších rokoch má pokračovať rast postupne až na 3,87 miliardy eur v roku 2025,“ uviedlo MF.

 

Samosprávam je pripravené v odôvodnených prípadoch poskytnúť kompenzačné opatrenia týkajúce sa napríklad úpravy využitia rezervného fondu v roku 2022 či kompenzácií týkajúcich sa rastu cien energií. „V odôvodnených prípadoch je MF SR pripravené odpustiť obciam i krajom časť poskytnutých návratných výpomocí z minulosti,“ dodal rezort s tým, že očakáva kvantifikáciu jednotlivých miest a krajov, ktoré budú chcieť využiť kompenzácie.

 

img

 

Ministerstvo financií pripomína aj to, že v roku 2020 poskytlo finančnú pomoc 1 727 samosprávam v celkovom objeme 151 919 185 eur. „V tejto súvislosti dodávame, že danú pomoc vtedy nevyužilo alebo nemuselo využiť ďalších 1 207 samospráv, čo poukazuje na to, že ich finančná kondícia nebola ohrozená,“ dodal rezort.

 

K téme: VIDEO: SaS predstavila vlastný návrh pomoci proti zdražovaniu

 

Poukazuje tiež na to, že v rámci bežných rozpočtov vykázali miestne samosprávy za rok 2021 prebytok vo výške 420 miliónov eur a krajské 138 miliónov eur. „Pri poukázanej sume z podielových daní to v prípade obcí a miest predstavovalo vyše 18 percent celkovej sumy, v prípade krajov je to 14 percent poukázaného príjmu,“ upozorňuje ministerstvo. Uisťuje zároveň, že so samosprávami chce naďalej konštruktívne rokovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona