Čo Moskva pripravila pre lode NATO v Čiernom mori?

NETKY.SK • 19 Apríl 2019, 13:11 • 2 min
Čo Moskva pripravila pre lode NATO v Čiernom mori?

Moskva - Vojenskú loď, ktorá bez ohlásenia vstúpila do vôd Čierneho mora, už evidujú aj na ministerstve obrany Ruskej federácie.

slovakia

left justify in out

Po vstupe do teritoriálnych vôd Čierneho mora pobrežné rádiové vybavenie ruského námorníctva prevzalo pod svoju kontrolu americký torpédoborec "Ross". Aktivity americkej lode sú sledované strážnou loďou "Vasily Bykov" a prieskumnou loďou "Ivan Khurs".

 

Rusko za posledné roky už neraz čelilo na svojich hraniciach bezprecedentnej činnosti severoatlantickej aliancie. NATO to však nazýva "obmedzovanie ruskej agresie". Kremeľ zároveň zdôraznil, že Moskva nepredstavuje hrozbu pre ostatné krajiny, ale neponechá len tak nezodpovedané činy pre jej záujmy.

 

Začiatkom apríla sa členské krajiny NATO dohodli na opatreniach, ktoré majú podporovať aktivity Ukrajiny a Gruzínska v Čiernom mori. Dokument prijatý na stretnutí vo Washingtone zabezpečuje cvičenia, výmenu informácií a vstup do prístavov.

 

Na ruskom ministerstve zahraničných vecí uviedli, že zvýšená aktivita NATO podkopáva regionálnu stabilitu a sľúbili, že budú "vhodne reagovať".    

 

Nezdravá činnosť

 

Od začiatku krízy na východe Ukrajiny a opätovnom zjednotení Krymu s Ruskom sa v Čiernom mori začali často objavovať vojnové lode amerického námorníctva a ďalších krajín NATO. Napríklad pred dvoma týždňami vstúpil do pobrežných vôd torpédoborec holandského námorníctva"Evertsen" a niekoľko fregát – španielska "Santa Maria", kanadská "Toronto" a turecká "Gelibolu". Lode sú uvedené v Druhej stálej námornej skupine NATO. O niečo skôr vstúpil do Čierneho mora aj americký torpédoborec "Donald Cook".

 

Treba pripomenúť, že podľa Montreuxského dohovoru z roku 1936 majú vojnové lode nečiernomorských štátov právo kotviť vo vodách Čierneho mora najviac 3 týždne.

 

Obávať sa ale naozaj netreba. Ruská hlavná základňa v Čiernom mori Krym, je najviac chránená oblasť krajiny. Polostrov je spoľahlivo chránený od pobrežia, pevniny aj zo vzduchu. Zoskupenie rôznych síl rozmiestnených na Kryme zahŕňa všetko potrebné na odrazenie akéhokoľvek útoku. 

          

"Washington chce usporiadať novú provokáciu rukami niekoho iného, aby Rusko reagovalo dosť tvrdo," hovorí pre RIA Novosti generál Sudakov.

 

"Američania potom vyhlásia, že Rusi zaútočili na lode NATO a vyzvú krajiny Aliancie, aby sa spojili proti Moskve. Inú možnosť, ako odpovedať na provokáciu, jednoducho nemáme a v našich teritoriánych vodách im nedovolíme kotviť. Máme všetko, aby sme čo najtvrdšie odrazili pokus o útok - najnovšie systémy pobrežných rakiet, vysokorýchlostné lode a lietadlá. Keď sa im to bude zdať málo, útok môže byť ostrejší."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona