Rusko zvažuje svoj odstup od Zmluvy o otvorenom nebi

NETKY.SK • 7 Júl 2020, 08:49 • 2 min
Rusko zvažuje svoj odstup od Zmluvy o otvorenom nebi

VIEDEŇ - Rusko ešte zváži, či ostane signatárom Zmluvy o otvorenom nebi, keďže rozhodnutie USA odstúpiť od nej sa javí byť konečné. Po včerajšom virtuálnom rokovaní signatárov vedenom z viedenského sídla Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) to uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

slovakia

left justify in out

Ešte sa nerozhodlo 

"Uvidíme, čo bude ďalej a zvážime okolnosti spojené s ďalším vývojom situácie. Pri rozhodovaní zohľadníme naše bezpečnostné záujmy a potrebu prispieť k posilneniu európskej bezpečnosti," povedal Riabkov. Dodal, že v tejto situácii nie je nič vylúčené a na stole sú stále všetky možnosti.

 

img

 

Vznik zmluvy 

Zmluva o otvorenom nebi nadobudla účinnosť v roku 2002 a je vnímaná ako dôležitý nástroj medzinárodnej kontroly zbrojenia. Umožňuje, aby armáda jednej krajiny vykonala určitý počet neozbrojených prieskumných letov nad územím inej krajiny. Podpísalo ju 35 krajín sveta.

 

USA má podmienku 

Americký prezident Donald Trump oznámil zámer odstúpiť od tejto dôležitej zmluvy 21. mája. K oficiálnemu odstúpeniu USA od zmluvy by malo dôjsť 22. novembra. Trump však dávnejšie naznačil, že by toto rozhodnutie mohol ešte prehodnotiť, ak by Moskva začala Zmluvu o otvorenom nebi opäť plne dodržiavať.

 

img

 

Obmedzovanie 

Podľa spojencov z NATO totiž Rusko už dlhé roky zmluvu rešpektuje len selektívne a uplatňuje letové reštrikcie, ktoré s ňou nie sú zlučiteľné. Okrem iného obmedzuje lety nad svojou pobaltskou exklávou Kaliningrad a v oblasti pozdĺž rusko-gruzínskych hraníc.

 

img

 

Spojené štáty okrem iného obviňujú Rusko z toho, že neumožňuje letecké monitorovanie vojenských cvičení, ktoré sa v súlade so Zmluvou o otvorenom nebi bežne vykonáva. Moskva však tieto obvinenia odmieta.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona