Česká vláda bude povolávať zdravotníkov z neakútnej starostlivosti na boj proti pandémii

NETKY.SK • 4 Marec 2021, 08:45 • 2 min
Česká vláda bude povolávať zdravotníkov z neakútnej starostlivosti na boj proti pandémii

ČESKÁ REPUBLIKA - Vláda rozhodla o vyhlásení pracovnej povinnosti pre zdravotníkov. Bude sa týkať najmä zdravotníkov zo zariadení neakútnej starostlivosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Česká vláda na svojom štvrtkovom mimoriadnom rokovaní rozhodla o vyhlásení pracovnej povinnosti pre špecialistov a zdravotníkov z ambulancií. Informovala tv.nova a samotné ministerstvo zdravotníctva Českej republiky na sociálnej sieti.

 

img

 

Lekári a zdravotníci tak môžu dostať nariadenú pracovnú povinnosť starať sa o pacientov s koronavírusom. Povinnosť sa netýka praktických lekárov či napríklad gynekológov.

 

Pomôcť by mali najmä zdravotníci zo zariadení neakútnej starostlivosti, napríklad plastickej chirurgie. „Nemocnice sa stanú, obrazne povedané, veľkými jednotkami intenzívnej starostlivosti," vyhlásil minister zdravotníctva Jan Blatný. Nariadenie začína platiť od štvrtka.

 

img

Blatný pre tv.nova uviedol aj to, že uvažuje o výmene hlavnej hygieničky Jarmily Rážovej. Nahradiť by ju mohla riaditeľka moravsko-sliezskej hygieny Pavla Svrčinová. Podľa premiéra Andreja Babiša, Rážová situáciu nezvláda.

 

img

 

Vo dnešnej relácii Snídaně s Novou vyhlásil, že hygienici hrali dôležitú rolu v boji s pandémiou vlani, no tento rok neobstáli. „Ani okresy - Cheb, Sokolov, Trutnov. Malo sa to riešiť skôr, aj lockdown," vysvetlil.

Okrem toho sa v krajine hovorí aj o takzvanom stave hromadného postihnutia osôb, ktorý už vyhlásili v Pardubickom a Stredočeskom kraji. Dôvodom je vyčerpanie lôžkových kapacít a neschopnosť zaistiť ďalšie. Nedá sa vraj vylúčiť ani vyhlásenie stavu hromadného postihnutia osôb aj v ďalších krajoch alebo zdravotníckych zariadeniach na pokraji kapacít.

Česko v stredu potvrdilo 15 088 prípadov nákazy koronavírusom. Evidujú tam 158 568 aktívnych prípadov, v nemocniciach leží 8 231 pacientov s Covid-19 a 1 708 z nich je v zlom stave. Počet obetí pandémie v Česku do štvrtkového rána dosiahol 21 128.

Prečítajte si tiež: Nemocnice v ČR sú úplne preplnené, naši susedia posielajú pozitívnych pacientov za liečbou do Nemecka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona